Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

PREHRIATIE, KOLAPSY I SPÁLENIE KOŽE: Ako sa chrániť pred horúčavami?

Na snímke ľudia na kúpalisku Kuchajda počas letných horúčav v Bratislave 20. júla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Policajti ľudí vyzývajú, aby ihneď kontaktovali mestskú políciu na čísle 159, ak objavia dieťa či zviera zamknuté v aute.

Bratislava 21. júla (TASR) - Zabudnuté dieťa v aute sa prehreje až päťkrát rýchlejšie ako dospelý. Varuje predtým polícia, ktorá verejnosť vyzýva, aby najmä v období horúčav nenechávali v aute dieťa alebo zviera v zaparkovanom aute čo i len na chvíľu. Môže im to spôsobiť vážne zdravotné problémy, dokonca až smrť.

Prehriate dieťa v aute postupne malátnie, pridružujú sa bolesti hlavy a zvracanie. Koža je najprv červená a neskôr bledne. "Po chvíli sa objavia kŕče, nasleduje bezvedomie, zastavenie krvného obehu, dýchania a nastáva smrť," uviedli policajti.

Ľudí preto vyzývajú, aby ihneď kontaktovali mestskú políciu na čísle 159, ak objavia dieťa či zviera zamknuté v aute. Ak sa situácia zdá byť kritická, podľa polície netreba s rozbitím okna váhať a dieťa vytiahnuť von.

"Keď je dieťa pri vedomí a plače, treba ho zobrať do tieňa a chladiť. Ak je dieťa v bezvedomí, ale dýcha, je potrebné ho umiestniť do stabilizovanej polohy a hlavu mu zakloniť tak, aby nič nebránilo jeho dýchaniu," podotkla.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Pavol Ďurčo


V prípade, ak dieťa nedýcha, je potrebné uložiť ho na zem, zakloniť mu hlavu a do úst aj nosa päťkrát vdýchnuť. Potom vtláčať hrudník dvoma prstami tempom 100-krát za minútu. Po 15 stlačeniach zakloniť hlavu, dvakrát vdýchnuť a opakovať až do príchodu privolaných záchranárov.

Liga proti rakovine zdôrazňuje potrebu ochrany kože počas leta


Ochrana kože by sa nemala podceňovať. Počas leta by sa ľudia mali v čase obeda vyhýbať priamemu pobytu na slnku. Upozornila na to Liga proti rakovine (LPR). Správnou prevenciou sa dá podľa nej predísť až štyrom z piatich prípadov rakoviny kože.

Liga ozrejmila, že najúčinnejšou prevenciou pred UV žiarením je správna aplikácia dostatočného množstva "opaľovacieho" krému v pravidelných intervaloch. Ochranný prostriedok sa má aplikovať rovnomerne na celé telo minimálne 15 až 30 minút pred vystavením sa slnečnému žiareniu. "Potom ideálne ešte tesne pred ním," doplnila.

Ak sa niekto chystá stráviť na slnku v prírode celý deň, mal by sa podľa nej natrieť každé dve hodiny. Pri pobyte pri vode LPR odporučila, aby sa ľudia natierali každých 40 minút a vždy po kúpaní.

Pri výbere ochranného prostriedku je podľa ligy dôležité sledovať na obale číselný údaj o stupni ochrany proti žiareniu typu UVB a ochranu pred UVA žiarením, ktorá sa na krémoch označuje hviezdičkami. "Pri oboch údajoch platí, čím vyššie číslo a vyšší počet hviezdičiek, tým je ochrana účinnejšia," priblížila.

LPR podotkla, že ak je človek spálený, ochranu kože podcenil. Má vtedy spálené miesta ošetrovať prostriedkom, ktorý je na to určený. "Ak ste zaspali na slnku bez prostriedku na ochranu kože pred spálením, následné pľuzgiere neprepichujte, pretože sú ochranou kože. Ak však samé prasknú, použite dezinfekciu na báze jódu, ktorá neštípe," skonštatovala.

Na snímke ľudia na kúpalisku Kuchajda počas letných horúčav v Bratislave 20. júla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Na prevenciu sa má podľa nej dbať stále, nielen počas letnej sezóny. Liga apeluje na ľudí, aby si každý rok nechali kontrolovať kožu dermatológom. "Prípadne ho navštíviť aj častejšie, ak spozorujete zmeny znamienok, prípadne iné atypické poškodenia kože," dodala. Zároveň pripomenula, že verejnosť sa môže obrátiť aj na onkoporadňu LPR, kde psychológovia či doktori okrem iného zodpovedajú otázky k prevencii.

Pre horúčavy prijali nemocnice viaceré opatrenia


Nemocnice prijali pre horúčavy viaceré opatrenia pre pacientov i zamestnancov. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) i niektoré nemocnice zo siete Svet zdravia napríklad skrátili pracovnú dobu. Pre TASR to potvrdili nemocnice.

UNB dodržiava dokument Zabezpečenie ochrany zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci. "Upravuje zásady zabezpečenia hygienicky vyhovujúcich pracovných podmienok zamestnancov všetkých pracovných pozícií v podmienkach záťaže teplom a záťaže chladom pri dlhodobej práci na jednotlivých pracoviskách," vysvetlila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Počas mimoriadne teplých dní podľa jej slov zabezpečujú pitný režim pre zamestnancov i pacientov, umožňujú tiež prestávky na osprchovanie či ovlaženie pokožky. Kliská podotkla, že v nemocniciach UNB sú aj žalúzie a rolety, ktoré bránia prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná. Na pracoviskách, ktoré nemajú klimatizáciu, zabezpečuje UNB zvýšenie pohybu vzduchu vetraním. "Uvedené sa netýka priestorov, v ktorých sa poskytuje zdravotná starostlivosť, z dôvodu zvýšenej rýchlosti prúdenia vzduchu v priestore a rizika prenosu mikroorganizmov vzdušnou cestou," doplnila.

V nemocniciach siete Zdravia je na zrekonštruovaných oddeleniach či na niektorých pracoviskách, napríklad operačných sálach klimatizácia samozrejmosťou, ozrejmila komunikačná špecialistka siete Jana Fedáková. "Na tých ostatných, ktoré na prestavbu ešte čakajú, sa snažíme klimatizáciu inštalovať priebežne, zamestnanci a pacienti majú väčšinou k dispozícii ventilátory," spresnila. Nemocnice podľa nej tiež často poskytujú zamestnancom minerálne vody, multivitamíny, niekde aj nanuky.

Pri kolapsoch z tepla v Bratislave často pomáhajú aj mestskí policajti


V Bratislave pomáhajú pri kolapsoch z tepla aj mestskí policajti. Prvú pomoc často poskytujú pri vyčerpaní z tepla či pri prehriatí organizmu. Verejnosti v týchto horúčavách odporúča dodržiavať pitný režim, stravovať sa ľahšie, nosiť ľahší odev a ak to nie je nevyhnutné, nevychádzať na priame slnko medzi 11.00 a 15.00 h.

Počas dňa netreba podľa mestskej polície zabúdať na dodržiavanie pitného režimu. Dospelému človeku sa odporúča vypiť minimálne tri litre tekutín denne. "Vyhýbajte sa presladeným nápojom a alkoholu. Neodporúča sa ani pitie kávy vo veľkom množstve," upozorňuje polícia na sociálnej sieti. Odporúča tiež nosiť so sebou fľašku s vodou.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


V horúcich dňoch by sa mali ľudia stravovať ľahšie, konzumovať by mali viac zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody, napríklad uhorku či melón. Nosiť by mali ľahší odev, ideálne vzdušné oblečenie svetlej farby. Zabúdať by nemali ani na pokrývku hlavy.

"Častým dôvodom kolapsu z tepla je aj dlhodobejšia prítomnosť v prehriatej miestnosti," podotýka polícia s tým, že dávať pozor si však treba dávať aj na vysoké teplotné rozdiely medzi vonkajším prostredím a klimatizovaným interiérom.

Ak niekto v našom okolí skolabuje, je nutné ho čo najskôr presunúť mimo priameho slnka, ideálne do najbližšieho tieňa. Uložiť ho treba do polohy ležmo s podopretou hlavou, prípadne do polosedu. Odporúča sa ho ochladiť vlažnou vodou či ovievaním, v malých dávkach mu treba podávať najlepšie vlažnú, nesladenú vodu. "Ak sa stav postihnutého postupne nezlepšuje, nečakajte a vyhľadajte lekársku pomoc," zdôrazňuje polícia. Ak človek upadne do bezvedomia, bezodkladne treba kontaktovať rýchlu zdravotnú pomoc na tiesňovom telefónnom čísle 155.

Banská Bystrica v súvislosti s horúčavami prijala viacero opatrení


Mesto Banská Bystrica prijalo v súvislosti s aktuálnou vlnou horúčav viacero opatrení. Verejnosť môže na schladenie využiť rozprašovacie brány na vodnú paru, samospráva vykoná aj kropenie miestnych ciest. Pre TASR to uviedla hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

Pripomenula, že obyvatelia sa môžu napiť v pitných fontánkach na Námestí SNP či vo vnútroblokoch Sásová-Rudlová a Fončorda. "Osviežiť sa je možné vo fontáne na Námestí SNP, v Národnej ulici, na Fortničke a aj v parku pred mestským úradom," spomenula. Dodala, že ľudia tiež majú možnosť využiť vodné hmly. Umiestnené sú na námestí a aj v parku pod Pamätníkom SNP.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Henrich Mišovič


Podľa hovorkyne počas horúčav pracovníci záhradníckych a rekreačných služieb polievajú kvetinové záhony, mobilnú zeleň či stromy. Pomáhajú im aj dobrovoľné hasičské zbory so svojou technikou. Na uliciach v meste osviežujú vzduch a znižujú prašnosť kropením miestnych ciest vozidlami.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy pred vysokými teplotami, počítať s nimi treba na celom území krajiny. Výstrahu tretieho stupňa vydali pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj. Teplota sa tam bude pohybovať v rozmedzí 38 až 39 stupňov Celzia.