Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Obžalovaný špeciálny exprokurátor Dušan K.: Som nevinný

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici 8. septembra 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Exprokurátor po svojej výpovedi uviedol, že na otázky prokuratúry nebude odpovedať, lebo jej neverí.

Banská Bystrica 8. septembra (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica sa vo štvrtok začal proces s odsúdeným bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. a podnikateľom Petrom K., ktorý je na úteku. Exprokurátor mal podľa obžaloby prijať úplatok 50.000 eur od Petra K. za to, že ovplyvní, respektíve bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach vyšetrovaných Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA). K odovzdaniu a prijatiu úplatku malo dôjsť v roku 2016 v nemocnici.

Podľa obhajcov Dušana K. a Petra K. obžaloba je nedôvodná a je výsledkom zhluku nezákonností. Vyšetrovanie prípadu malo podľa nich fatálne chyby a došlo k porušeniu zákona. Kľúčový svedok, ktorým v procese má byť bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard S., obvinený s bývalými policajnými funkcionármi pri akcii Očistec, údajne vyrozprával v prípravnom konaní absurdný príbeh bez vnútornej logiky. Tvrdí, že bol pri odovzdávaní úplatku verejnému činiteľovi.

"Som nevinný," vyhlásil obžalovaný Dušan K. Zdôraznil, že po vznesení obvinenia mu nebolo umožnené oboznámiť sa s celým spisom a bolo tak porušené jeho právo, rovnako ako aj právo na obhajobu. Orgány činné v trestnom konaní neoznámili jeho obhajcom mená svedkov, dozvedeli sa ich až tesne pred výsluchom, a tak sa nemohli pripraviť.

"Obžaloba je postavená na výpovedi kajúcnika Bernarda S. ako aj ďalších, ktorí jeho výpoveď potvrdzujú," konštatoval obžalovaný.

Ako zdôraznil, "kategoricky vylučuje odovzdanie úplatku zo strany Petra K., nikdy od neho neprevzal žiadny úplatok". Po svojej výpovedi uviedol, že na otázky prokuratúry nebude odpovedať, lebo jej neverí. Bude reagovať iba na otázky sudcu ŠTS.

"Obžaloba je absolútne nedôvodná a je výsledkom obrovského množstva procesných pochybení, ktoré sme dnes sumarizovali. Ten skutok je vymyslený," zdôraznil Erik Magál, obhajca Dušana K.

Voči Petrovi K. sa koná ako voči ušlému.