Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Začal sa 11. ročník IT Fitness Testu

Na snímke prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska a predseda predsedníctva Digitálnej koalície Mário Lelovský počas tlačovej konferencie pri príležitosti otvorenia 11. ročníka IT Fitness Testu 26. apríla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Testovacie úlohy sú rozdelené do piatich oblastí: internet, bezpečnosť a počítačové systémy, kolaboratívne nástroje a sociálne siete, kancelárske nástroje a komplexné úlohy.

Bratislava 26. apríla (TASR) - IT Fitness Test, ktorý má za cieľ otestovať digitálne zručnosti žiakov, študentov, učiteľov a širokej verejnosti, sa začal v utorok a potrvá do 31. júla. Najväčšie testovanie digitálnych zručností expanduje v rámci 11. ročníka za hranice Slovenska. Otestovať sa budú môcť aj žiaci a študenti v Česku, Maďarsku, Poľsku, teda v krajinách Vyšehradskej skupiny (V4). Uviedol to počas utorkovej tlačovej konferencie prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska a predseda predsedníctva Digitálnej koalície Mário Lelovský.



Okrem slovenčiny bude test prvýkrát v histórii dostupný aj v češtine, maďarčine, poľštine, ale aj v anglickom jazyku. Ďalšou novinkou je vytvorenie špeciálneho testovacieho rozhrania pre štátne a verejné organizácie, súkromné firmy alebo vzdelávacie inštitúcie. Test môžu využiť na interné vzdelávanie zamestnancov a výsledky za jednotlivé organizácie sa nebudú zverejňovať.

Testovacie úlohy sú rozdelené do piatich oblastí: internet, bezpečnosť a počítačové systémy, kolaboratívne nástroje a sociálne siete, kancelárske nástroje a komplexné úlohy. Pre žiakov základných škôl je pripravená verzia testu s 20 otázkami. Druhá verzia testu obsahuje 25 úloh a je určená pre žiakov nad 15 rokov.

"Digitálne zručnosti a digitálna gramotnosť sú v 21. storočí nevyhnutnosťou. Chceme, aby žiaci aj učitelia boli digitálne gramotní, vedeli narábať s technológiami aj internetom a boli pripravení aj na nástrahy na internete v podobe hoaxov či dezinformácií. Rozvoj digitálnej gramotnosti preto podporujeme aj v rámci reformy obsahu vzdelávania," povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Zároveň vyzval školy a učiteľov, aby sa do testovania zapojili. Je rád, že v rámci tejto aktivity sa budú vedieť porovnať s krajinami V4.



Lelovský uviedol, že po desiatich rokoch, kedy sa testovali digitálne zručnosti žiakov, študentov, učiteľov a záujemcov z radov verejnosti na Slovensku, sa projekt stal medzinárodným. "Budeme si tak môcť v rámci krajín V4 porovnať, ako na tom sme, ale hlavne všetci získajú dobrý prehľad o svojich digitálnych zručnostiach a budú vedieť, v čom sa musia zlepšiť," poznamenal Lelovský.

IT Fitness Test je najväčšie bezplatné testovanie informačno-komunikačných technológií na Slovensku. Vlani sa do testovania zapojilo rekordných viac ako 50.000 ľudí, dokopy za desať ročníkov to bolo vyše 300.000 záujemcov. Organizátori dodali, že v rámci testu sa nedá podvádzať.