Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Začal sa misijný mesiac, misijné diela upriamujú pozornosť na Keňu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tradične je tento deň spojený s finančnou zbierkou na podporu misií, z ktorého sú financované projekty na pomoc núdznym a ohlasovanie evanjelia na všetkých kontinentoch.

Bratislava 2. októbra (TASR) – V októbri sa začal misijný mesiac. Katolícka cirkev oslávi v nedeľu 24. októbra Svetový deň modlitieb za misie. Po prvýkrát sa slávil v rámci cirkvi na svete v roku 1926. Na Slovensku je známy pod názvom Misijná nedeľa. Informuje o tom na svojom webe Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Tradične je tento deň spojený s finančnou zbierkou na podporu misií, z ktorého sú financované projekty na pomoc núdznym a ohlasovanie evanjelia na všetkých kontinentoch. Organizujú ju Pápežské misijné diela na Slovensku.

Tento rok sa budú v tento deň modliť a finančne podporovať misie v Keni. "Každý z nás sa môže stať misionárom a to je aj posolstvo misijného mesiaca október, ktorý cirkev spoločne prežíva na celom svete a jeho vyvrcholením bude slávenie misijnej nedele 24. októbra," povedal národný riaditeľ Pápežských misijných diel na Slovensku Ivan Kňaze. Ako dodal, misijnú nedeľu slávia farnosti celého sveta, aj tie najchudobnejšie. "Je to najstaršia a najväčšia akcia solidarity na celom svete," uviedol Kňaze.

V roku 1926 Najvyššia rada Pápežských misijných diel predložila vtedajšiemu pápežovi Piovi XI. návrh sláviť v celej cirkvi každý rok predposlednú októbrovú nedeľu ako deň misií. Október okrem toho, že je známy aj ako misijný mesiac je charakteristický aj ako mesiac modlitby ruženca.