Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Odvolacie konanie v prípade Dušana K. bude pokračovať v piatok

Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. sedí v súdnej sieni počas začiatku odvolacieho procesu na Najvyššom súde SR v Bratislave vo štvrtok 19. mája 2022. Foto: TASR - Pavol Zachar

Dušan K. šéfoval Úradu špeciálnej prokuratúry od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra 2020.

Bratislava 19. mája (TASR) – Odvolacie konanie v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. bude na Najvyššom súde (NS) SR pokračovať v piatok (20. 5.) od 9.00 h. Čítať sa majú listinné dôkazy.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek verí, že NS SR potvrdí rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý Dušana K. odsúdil na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest a trest prepadnutia majetku. Veľký rozsah odvolania nechcel komentovať. "Je potrebné rešpektovať právo na obhajobu. Obžalovaný spolu so svojimi obhajcami sa rozhodli ísť cestou kvantity. Myslím si, že do značnej miery, či už v súdnom konaní na prvom stupni, ako aj teraz v rámci odvolacieho konania, je im vychádzané v ústrety. Dosť rozsiahlo im bolo rekapitulované celé odvolanie a rovnako aj rozhodnutie prvostupňového súdu," skonštatoval Šúrek.

To, že Dušan K. odmietol pred senátom NS SR v rámci výpovede odpovedať na jeho otázky Šúrek rešpektuje. Hovorí, že je to právo obžalovaného, ktorý sa takto rozhodol brániť. "Nelíšilo sa to od jeho záverečnej reči, akurát to bolo obohatené o nejaké hodnotenie rozsudku," komentoval výpoveď. Návrh obhajoby, aby vypovedal ako svedok, označil za taktiku. Podotkol, že by to nebolo možné. Prokurátor si chce počkať, aké dôkazy bude súd v piatok vykonávať, pravdepodobne sa k nim vyjadrí v záverečnom návrhu. Šúrek zároveň potvrdil, že v prípade právoplatného rozsudku by mal Dušan K. automaticky prísť o post prokurátora.

Na štvrtkovom zasadnutí NS SR predseda senátu čítal a sumarizoval argumenty z odvolania, ktoré podal Dušan K. voči rozsudku ŠTS. Následne vypovedal aj samotný obžalovaný. Bývalý špeciálny prokurátor trvá na svojej nevine. Vo svojej výpovedi spochybnil objektívnosť procesu, výhrady mal aj k sudkyni ŠTS Pamele Záleskej. Hovorí o trestnom stíhaní založenom na "kajúcnikoch". Prokurátor navrhol odvolanie zamietnuť ako nedôvodné.

Dušan K. šéfoval ÚŠP od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra 2020. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. V tomto prípade čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.


Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. odmieta, že by pomáhal takáčovcom


Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. odmieta, že by pomáhal zločineckej skupine takáčovcov. Rovnako odmieta, že by sa pričinil o prepustenie údajného bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby za úplatok, ako aj ďalšie skutky, za ktoré ho vlani neprávoplatne odsúdil Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku na 14-ročný nepodmienečný trest a trest prepadnutia majetku. Vyplýva to z odvolania na Najvyšší súd (NS) SR, z ktorého sudca čítal na štvrtkovom pojednávaní. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek navrhol odvolanie zamietnuť ako nedôvodné.

Obhajoba v odvolaní žiada NS SR o zrušenie rozsudku a oslobodenie Dušana K., prípadne aby vec vrátil na súd prvého stupňa a pridelil ju Krajskému súdu v Banskej Bystrici, nie ŠTS. Navrhla tiež vypočuť viacero svedkov a niektorých vzájomne konfrontovať. Rovnako by chcela doložiť dôkazy, napríklad v podobe prepisov výsluchov rôznych osôb či článkov z médií.



V odvolaní, ktoré má vyše 450 strán bez príloh a má viacero doplnení, namieta Dušan K. zákonnosť procesu a spochybňuje výpovede viacerých svedkov. Upozorňuje aj na to, že súd vykonal najmä dôkazy navrhnuté prokuratúrou, zatiaľ čo väčšina dôkazov od obhajoby bola odmietnutá. Sporné je podľa neho aj to, kedy sa začalo samotné trestné stíhanie.

V súvislosti s rozsudkom ŠTS o podporovaní zločineckej skupiny sa v odvolaní argumentuje, že dosiaľ nebola existencia zločineckej skupiny preukázaná. Obhajoba tiež namietala, že súd argumentoval existenciu zločineckej skupiny aj obvineniami, teda procesmi, v ktorých ešte nebolo rozhodnuté o vine danej osoby. Rovnako poukázala na to, že súd argumentoval prípadmi, v ktorých boli uzavreté dohody o vine a treste. Spochybnil teda výpovede tzv. spolupracujúcich obvinených.

Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. (uprostred) odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na odvolacie konanie na Najvyšší súd SR v Bratislave vo štvrtok 19. mája 2022.
Foto: TASR - Pavol Zachar


V súvislosti s odsúdením pre prijímanie úplatku sa upozorňuje napríklad na rozpory vo výpovediach svedkov. Namieta sa aj to, že nebolo špecifikované, aké informácie mal Dušan K. nezákonne poskytovať. Obhajobe tiež prekáža, že prvostupňový súd nevylúčil z pojednávania verejnosť. Ohradila sa aj voči tomu, že nebolo možné meniť poradie výsluchov.

Dušan K. šéfoval Úradu špeciálnej prokuratúry od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra 2020. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. V tomto prípade čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Odvolací proces na Najvyššom súde SR sa začal vo štvrtok. Manželka Dušana K. Iveta, ktorá taktiež podávala odvolanie, na pojednávanie neprišla.

Dušan K. trvá na svojej nevine, hovorí o stíhaní založenom na kajúcnikoch



Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. trvá na svojej nevine v prípade podporovania zločineckej skupiny tzv. takáčovcov, prijímania úplatku a ďalších skutkov, za ktoré ho Špecializovaný trestný súd (ŠTS) vlani odsúdil na 14 rokov a trest prepadnutia majetku. Vo svojej výpovedi pred Najvyšším súdom (NS) SR v rámci odvolacieho konania vo štvrtok spochybnil objektívnosť procesu, výhrady mal aj k sudkyni ŠTS Pamele Záleskej. Hovorí o trestnom stíhaní založenom na "kajúcnikoch". Na otázky prokurátora odmietol odpovedať.

"Tvrdím to teraz a budem to tvrdiť aj na smrteľnej posteli, týchto skutkov som sa nedopustil," vyhlásil obžalovaný. Svoju činnosť pre zločineckú skupinu takáčovcov označil za číry výmysel, ktorý nevychádza z akéhokoľvek dokazovania. Zarazil ho výrok sudkyne, že nie je povinnosťou súdu, aby zisťoval benefity kajúcnikov a či vôbec nejaké dostali. Tvrdí, že obhajobe nebolo umožnené odstraňovať zásadné rozpory vo výpovediach kajúcnikov. Namietal, že sa rozsudok významne opiera o výpoveď exšéfa kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta M.

Dušan K. poprel kontakty s údajným bosom takáčovcov Ľubomírom Kudličkom, ktorému mal za úplatok pomôcť dostať sa z väzby. Argumentoval tým, že takáčovci boli takmer rok a pol monitorovaní políciou a stretnutia okrem jedného svedka nikto nepotvrdil. Upozornil, že dosiaľ nedostal ani vysvetlenie, aké informácie o prebiehajúcich trestných konaniach mal zo špeciálnej prokuratúry poskytovať. Spochybnil aj profesionalitu policajného vyšetrovateľa Pavla Ďurku.

Ako zdôvodnil Kováčik, na hlavnom pojednávaní na ŠTS odmietol vypovedať, pretože cítil, že konanie voči nemu je "neobjektívne, ba až zaujaté". Zároveň upozornil, že v senáte odvolacieho súdu je Peter Hatala, ktorý sa vo veci pôvodne namietol a bol vylúčený, no nakoniec na základe sťažnosti bolo dané rozhodnutie zrušené a vylúčený tak nie je.