Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Krajský súd oslobodil M. Kočnera v kauze motákov

Na snímke obžalovaný Marian K. sedí v miestnosti pred pojednávaním vo veci objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v pondelok 6. júna 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Prokurátor pôvodne žiadal pre obžalovaného Mariana K. v kauze motákov súhrnný trest 22 rokov, v ktorom by bol zahrnutý aj pôvodný 19-ročný trest za falšovanie televíznych zmeniek.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Krajský súd v Bratislave oslobodil Mariana Kočnera v kauze motákov. Súd v utorok nevyhovel odvolaniu prokurátora proti prvostupňovému rozsudku, ktorým bol Kočner oslobodený spod obžaloby.

"Podľa odvolacieho súdu skutok nie je trestným činom, lebo pri oboch právnych kvalifikáciách sa vyžaduje aspoň pokus vykonaný hlavným páchateľom. Avšak podľa skutkovej vety obžaloby týmto hlavným páchateľom obžalovaný nebol," zdôvodnil rozhodnutie hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak.

Okresný súd Bratislava I vlani poukázal na to, že k písomnostiam sa dostal bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Posielanie správ však súd nepovažoval za trestný čin. Prokurátor pôvodne žiadal pre obžalovaného Mariana K. v kauze motákov súhrnný trest 22 rokov, v ktorom by bol zahrnutý aj pôvodný 19-ročný trest za falšovanie televíznych zmeniek.

Odvolací súd síce v utorok zrušil prvostupňový rozsudok, ale rovnako oslobodil svojím rozhodnutím Kočnera spod obžaloby. "Po naštudovaní vyhotoveného rozsudku sa vyjadríme a prípadne zvážime možnosť mimoriadneho opravného prostriedku," avizoval prokurátor trenčianskej krajskej prokuratúry. Kočnerov obhajca Michal Mandzák zdôraznil, že svedok Tóth nehovoril pravdu. Tvrdí, že to tak bude aj v ďalších prípadoch.

Prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu. Avšak, napokon sa rozhodovalo o spáchaní zločinu krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy.

Kočner mal motáky posielať prostredníctvom svojich advokátov, keď bol vo väzbe pre kauzu zmeniek TV Markíza. Cez takúto korešpondenciu sa mal podľa obžaloby snažiť ovplyvňovať viaceré osoby, aby bol prepustený z väzby a zmenila sa výpoveď v kauze zmeniek.