Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Začal sa proces kauzy úkladnej vraždy Niguta,obžalovaní vinu popierajú

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa vo štvrtok začalo súdne pojednávanie v prípade mafiánskej vraždy Róberta Niguta, kde obžalovaní sú Radovan V. a Ladislav A. Na snímke zľava obvinení Radovan V. a Ladislav A. v pojednávacej miestnosti na ŠTS v Banskej Bystrici vo štvrtok 8. decembra 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Z vraždy Niguta boli pôvodne obvinené štyri osoby, medzi nimi aj František D. mladší a Juraj B., ktorí spolupracujú s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Banská Bystrica 8. decembra (TASR) – Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa vo štvrtok začal proces v prípade úkladnej vraždy člena zločineckého gangu Róberta Niguta. Obžalovaní Radovan V. a Ladislav A. vyhlásili, že sú nevinní. Hrozia im mimoriadne tresty.

Vykonávateľa Ladislava A. eskortovali na súd z väzenia, kde si odpykáva 25-ročný trest odňatia slobody za iné zločiny. Radovana V., ktorý si mal podľa obžaloby objednať vraždu Niguta, priviezli na súd z väzby. V jeho prípade ide aj o ďalší skutok úkladnej vraždy v štádiu pokusu. Týka sa likvidácie gelnického podnikateľa Mariána K., ktorú si mal takisto objednať a na ktorého neúspešne strieľal Nigut v roku 2013 v lokalite Jahodná neďaleko Košíc.

"Oba skutky, ktoré vzájomne súvisia, sa stali v roku 2013. Dôkazy, ktoré umožňovali podať obžalobu na tieto dve osoby, sa podarilo zabezpečiť a získať až v poslednom období. V prípade uznania viny im hrozí výnimočný trest 25 rokov až doživotie," konštatoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Obžalovaný Radovan V. v spontánnej časti výpovede, ktorú čítal z poznámok, zdôraznil, že nie je žiadny vrah a ľudský život si váži. Podrobne vypovedal o udalostiach, stretnutiach a svojich väzbách s osobami, ktoré v kauze figurujú v prípade.

Z vraždy Niguta boli pôvodne obvinené štyri osoby, medzi nimi aj František D. mladší a Juraj B., ktorí spolupracujú s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Polícia pátrala po Nigutovi deväť rokov aj v spolupráci s Interpolom. V neprítomnosti bol odsúdený na doživotie. Konalo sa voči nemu ako proti ušlému. Jeho kostrové pozostatky vykopali v júli tohto roka pri obci Dolný Chotár v okrese Galanta. Identitu obete potvrdila analýza DNA. Nigut patril medzi vysokopostavených členov východoslovenskej zločineckej skupiny Róberta Okoličányho. Bol údajne jeden z najnebezpečnejších členov gangu.