Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Začal sa proces s expolicajtom, mal vyzrádzať utajené informácie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Branislav B. rady polície opustil ku koncu roka 2016 na vlastnú žiadosť a je na výsluhovom dôchodku.

Banská Bystrica 5. septembra (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica sa v pondelok začal proces s bývalým policajným funkcionárom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislavom B., prezývaným Baky, ktorého obžaloba viní zo zločinu prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Zločineckej skupine piťovcov mal vyzradiť utajené informácie o chystanom zásahu NAKA týkajúcom sa vydierania a drogovej trestnej činnosti. Obžalovaný spáchanie skutkov popiera.

Podľa neho je celý prípad z roku 2015 postavený údajne iba na výpovedi svedka Mateja H. "Skutok sa nezakladá na pravde. Som nevinný," vyhlásil pred samosudcom ŠTS.

Branislav B. bol kamarát s otcom svedka, stretávali sa na bojových športových akciách. Obžalovaný mu požičiaval peniaze a ten mu ich vracal v splátkach. Pri jednom kaviarenskom stretnutí mu povedal, že má prebehnúť akcia NAKA voči neznámej osobe a týka sa vydierania. Nevšimol si, že za ním stojí Matej H., ktorý si všetko vypočul a informáciu posunul piťovcom.

"Žiadny úplatok som nežiadal ani neprijal. Nepoznám nikoho zo skupiny piťovcov. Nevedel som, že Matej H. sa stretáva s takými osobami. Je to nelogické, veď sám som bol členom zásahovej jednotky NAKA, keď bol zadržaný Juraj Ondrejčák (Piťo) a potom aj ďalší z tejto zločineckej skupiny," bránil sa vo výpovedi obžalovaný. Informácia o vydieraní ho mrzí, ale vraj v tom nebol žiadny úmysel. Kontakty s otcom svedka potom obmedzil.

Ako dodal, rovnako je nelogické, že by úplatok 1500 eur od piťovcov mal preberať v bratislavskej kaviarni, ktorá patrila konkurenčnej zločineckej skupine takáčovcov.

Branislav B. rady polície opustil ku koncu roka 2016 na vlastnú žiadosť a je na výsluhovom dôchodku.

Hlavné pojednávanie bude pokračovať výsluchmi svedkov.