Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Začal proces s exzamestnankyňami finančnej správy z kauzy Mýtnik III

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bývalá riaditeľka sekcie ekonomiky finančnej správy Kornélia Č. mala na jeseň 2018 prijať úplatok vo výške 20.000 eur.

Pezinok 19. septembra (TASR) – V pondelok sa začal na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku proces v kauze prijímania úplatku dvojicou bývalých zamestnankýň finančnej správy Kornéliou Č. a Denisou Ž. Obvinené boli v rámci akcie Mýtnik III. Prijatie úplatku odmietajú, trvajú na svojej nevine. Súd koná po tom, ako podali odpor voči už skôr vydanému trestnému rozkazu.

Obhajca exriaditeľky odboru právnych služieb finančnej správy Denisy Ž. Martin Janáč zdôraznil, že stíhaný korupčný skutok opisuje jediný spolupracujúci obvinený, exšéf finančnej správy František I. "Skutok neobsahuje, za aké konanie mala prijímať úplatok," podotkol. Podľa obžaloby mala od podnikateľa Michala S. prostredníctvom Františka I. prijať úplatok vo výške 30.000 eur.

Bývalá riaditeľka sekcie ekonomiky finančnej správy Kornélia Č. mala na jeseň 2018 prijať úplatok vo výške 20.000 eur. Podľa obžaloby mala okrem iného odobriť súlad podpísanej zmluvy so spoločnosťou Allexis s výnimkou zo zákona o verejnom obstarávaní.

Obvinili ich v lete 2021 v rámci akcie Mýtnik III. Popri nich bola obvinená aj exšéfka finančnej správy L. Wittenbergerová. Tá sa k prijatiu 50-tisícového úplatku priznala, za čo už dostala podmienečný trest.

Podanej obžalobe v kauze Mýtnik čelí šesť osôb vrátane bývalého štátneho tajomníka Ministerstva financií SR Radka K., podnikateľa Jozefa B., jeho syna Jozefa B. mladšieho či podnikateľa Martina B. Obžaloba sa týka ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti. V ich prípade by sa mal proces na banskobystrickom pracovisku ŠTS začať 10. októbra.