Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Začal sa Týždeň slovenských knižníc, hlavnou témou sú zelené knižnice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Predseda Slovenskej asociácie knižníc Ondrej Látka potvrdil, že tento rok si knižnice pripravili rôzne podujatia aj na témy, na ktorých sa verejnosť oboznámi s prírodou a so životom v nej.

Bratislava 28. februára (TASR) - Pod spoločným mottom Knižnice pre všetkých sa v pondelok začal Týždeň slovenských knižníc (TSK) 2022. Najväčšie knihovnícke podujatie prináša rôznorodé aktivity knižníc, niektoré stretnutia s knihami a ich autormi sa konajú naživo, iné realizujú knižnice na sociálnych sieťach. V online prostredí sa uskutočnilo aj slávnostné otvorenie v poradí 23. ročníka celoslovenského podujatia zameraného na pozitívne zviditeľnenie knižníc.

Hlavnou témou tohtoročného TSK sa stali EKO knižnice. Podľa ministerky kultúry SR Natálie Milanovej (OĽANO) si súčasné slovenské knižnice uvedomujú spoločenskú naliehavosť ekológie. "Vedia, že musia touto témou žiť, aby ju mohli sprostredkovávať a posúvať ďalej. Ochrana klímy je úlohou každého z nás, musíme začať od seba a zodpovedný prístup uplatňovať aj v práci," uviedla v príhovore Milanová. Knižnice majú podľa nej pri tejto téme dvojakú úlohu - byť ekologicky udržateľnými pracoviskami a súčasne v tejto oblasti vzdelávať prostredníctvom svojich rozmanitých aktivít a podujatí zameraných na rôzne skupiny obyvateľov. "Zelené knižnice majú obrovský potenciál stať sa významnou hybnou silou vo svete a vo vzdelávaní súčasných i budúcich generácií k ekologicky zodpovednému životu. V oboch ohľadoch je to komplexná výzva," zdôraznila šéfka rezortu kultúry. Milanová verí, že tohtoročná téma TSK bude pôsobiť aj ako platforma pre výmenu skúseností, poznatkov a podnetov medzi knižnicami pri plnení poslania zlepšiť životné prostredie.

Predseda Slovenskej asociácie knižníc (SAK) Ondrej Látka potvrdil, že tento rok si knižnice pripravili rôzne podujatia aj na témy, na ktorých sa verejnosť oboznámi s prírodou a so životom v nej. "Ale aj to, ako my ľudia k nej pristupujeme ľahkovážne. Ukážeme, ako veľmi je dôležité byť s prírodou v harmónii, ako nás spätne ovplyvňujú divožijúce zvieratá a ako veľmi potrebné sú napríklad včely," dodal.

Slávnostné otvorenie TSK organizátori tradične spojili s vyhlásením víťaza súťaže SAKAČIK 2021. Cenu SAK za aktívny knihovnícky počin získala Mestská knižnica Kysucké Nové Mesto za projekt vernostná karta klub Magnus. Jeho cieľom je zvyšovanie záujmu o čítanie, zvyšovanie informačnej gramotnosti a zároveň zmysluplné trávenie voľného času nielen v knižnici, ale aj v iných kultúrnych a spoločenských inštitúciách v regióne.