Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Začal sa Týždeň vedy a techniky, súčasťou je i Festival AMAVET

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AFP-Thibault Savary

Cieľom Týždňa vedy a techniky je zlepšiť vnímanie vedy a techniky a spopularizovať ich v rámci spoločnosti.

Bratislava 8. novembra (TASR) – V pondelok sa začal Týždeň vedy a techniky, ktorý potrvá do nedele 14. novembra. Jeho súčasťou je aj 24. ročník Festivalu vedy a techniky AMAVET, počas ktorého žiaci základných a stredných škôl predstavia svoje bádateľské projekty individuálne alebo v dvojčlenných tímoch.

"AMAVET nám otvoril brány do sveta – či už išlo o súťaže, granty, jazykové pobyty alebo prijatie na vysokú školu bez prijímacích skúšok. Tejto neziskovej organizácii patrí obrovská vďaka za to, čo robí pre mládež a vedu na Slovensku," povedal jeden z účastníkov Festivalu vedy a techniky AMAVET Samuel Smoter. Víťazi celoslovenského finále Festivalu vedy a techniky AMAVET získavajú postup na svetové a európske prehliadky a súťaže.

Desiatky prednášok, festivalov, workshopov a ďalšie podujatia po celom Slovensku prinesie 18. ročník Týždňa vedy a techniky 2021. "Keďže sa Týždeň vedy a techniky koná počas tretej vlny pandémie nového koronavírusu, aj tentoraz sa forma prispôsobuje situácii. Väčšina podujatí bude preto opäť online," informovali organizátori. V pondelok záujemcovia môžu sledovať dve prednášky. Témou prvej bude oxytocín, hormón lásky a pozitívnych emócií. V tej druhej sa prednášajúci zamerajú na srdce, ale nie ako na symbol lásky, ale ako na najdôležitejší orgán v tele.

Cieľom Týždňa vedy a techniky je zlepšiť vnímanie vedy a techniky a spopularizovať ich v rámci spoločnosti. Taktiež zvýšiť záujem mladej generácie o vedu a techniku a o štúdium vedeckých a technických disciplín. Podujatia sú určené hlavne žiakom základných a stredných škôl, ale aj mladým ľuďom.