Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Začala sa 6. schôdza parlamentu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poslanci by sa mali venovať aj viacerým vládnym návrhom, o ktorých by mali rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR otvorili 6. schôdzu parlamentu. Predbežný program rokovania mal takmer 50 bodov. Poslanci by sa mali venovať aj viacerým vládnym návrhom, o ktorých by mali rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Dva z vládnych návrhov v zrýchlenom režime majú pomôcť dlžníkom so zvýšenými splátkami hypoték. Za rok 2023 sa táto pomoc vyrieši zvýšeným daňovým bonusom, od januára 2024 potom novou štátnou sociálnou dávkou. V skrátenom konaní by sa mal prerokovať aj balík zmien na zlepšenie stavu verejných financií.

V zrýchlenom režime by sa mali zákonodarcovia venovať aj novele zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve či novele zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže. Envirofond by mal byť podľa nej povinný vrátiť vlastníkovi nehnuteľnosti, na ktorej sanovali envirozáťaž, ním uhradené financie.

Na programe je aj návrh nového zákona o ochrane spotrebiteľa. Ten by mal do budúcnosti predstavovať základný právny predpis v oblasti ochrany spotrebiteľa a nahradiť niekoľko aktuálne platných zákonov. Zákon v takmer rovnakom znení už bol prerokovaný parlamentom v minulom volebnom období, no pre poslanecký pozmeňovací návrh bol vrátený prezidentkou Zuzanou Čaputovou a nebol priestor na jeho opätovné schválenie.

Predložených je aj niekoľko poslaneckých návrhov. Smer-SD navrhuje skrátiť prax pre vedenie vozidla s právom prednostnej jazdy skupiny C1. Hnutie Slovensko predložilo balík zmien týkajúcich sa vyplatenia 13. dôchodkov či zníženia cien potravín, a tiež legislatívu týkajúcu sa zavedenia hmotnej zodpovednosti politikov. SaS chce novelizáciou redefinovať skutkovú podstatu trestného činu znásilnenia. Poslankyne Progresívneho Slovenska zase podali návrh týkajúci sa doplnenia ďalšej podmienky, v rámci ktorej má byť priznaný nárok na vdovský, respektíve vdovecký dôchodok.

Poslanci by mali v decembri prerokovať aj návrh štátneho rozpočtu. Rozhodnúť o ňom však má ešte vláda. Následne sa očakáva jeho predloženie do parlamentu.

Poslancov čakajú v decembri dlhšie rokovacie dni, skrátili si aj prestávku


Poslanci Národnej rady (NR) SR budú na decembrovej schôdzi rokovať o hodinu dlhšie, a to do 20.00 h. Okrem toho skrátili aj obedovú prestávku, potrvá od 13.00 do 14.00 h. V piatky budú rokovať do 16.00 h miesto zvyčajného rokovania do 14.00 h.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) zároveň informoval, že o návrhoch na skrátené legislatívne konania budú poslanci hlasovať vždy v príslušnom bloku hlasovaní a nie jednotlivo po každom prerokovanom bode. Najbližšie by teda mali hlasovať o 17.00 h, potom až vo štvrtok o 11.00 h.

V úvode stredajšieho rokovania zložila sľub nová poslankyňa. Je ňou Natália Nash. V poslaneckých laviciach vystriedala poslanca PS Martina Pekára, ktorý sa vzdal mandátu.