Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Schôdza NRSR sa začne v stredu dopoludnia, hlasovať sa má o 4 zákonoch

Na snímke 80. mimoriadna schôdza Národnej rady SR v Bratislave 20. januára 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V stredu v úvode schôdze bude plénum hlasovať o novele zákona o kybernetickej bezpečnosti, novele Exekučného poriadku, novele zákona o umeleckých fondoch a o novele zákona o obecnom zriadení.

Bratislava 31. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa vrátia do lavíc v stredu (1. 2.) dopoludnia. Začne sa ďalšia riadna 83. schôdza, keďže v utorok sa nepodarilo schváliť program 81. schôdze. Rokovanie sa začne o 11.00 h hlasovaním o štyroch novelách zákonov. Následne by sa malo rokovať o programe približne 100-bodového programu. Po rokovaní poslaneckého grémia to oznámil predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

"Keďže sme zablokovali 81. schôdzu, budem zajtra otvárať 83. schôdzu. Dohodli sme sa, že dva body odtiaľ vypadnú, je to sporný zákon Záborskej a bude tam odstránený ešte jeden, o majetkových pomeroch," priblížil Kollár.

V stredu v úvode schôdze bude plénum hlasovať o novele zákona o kybernetickej bezpečnosti, novele Exekučného poriadku, novele zákona o umeleckých fondoch a o novele zákona o obecnom zriadení. Ide o návrhy, ktoré sa už skôr prerokovali.

Kollár zároveň ozrejmil, že v stredu budú poslanci rokovať bez obednej prestávky. Ďalšie dni sa bude rokovať vo zvyčajnom režime, teda s obednou prestávkou a s hlasovaním o 11.00 h a 17.00 h. V piatok sa bude hlasovať o 11.00 h, ak sa poslanci nedohodnú inak.

Poslanci sa zišli na hlasovaní o termíne predčasných volieb


Poslanci Národnej rady (NR) SR sa zišli na hlasovaní, rozhodnúť majú o termíne predčasných volieb.

Bývalá štvorkoalícia predložila uznesenie o skrátení volebného obdobia parlamentu s tým, že voľby by sa mali konať 30. septembra. Opozícia to odmieta a chce skorší termín. Poslanci z mimoparlamentného Hlasu-SD navrhli 24. jún a Smer-SD 27. máj.

Parlament rokoval o skrátení volebného obdobia po tom, ako v závere minulého roka vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽANO).

Poslanci neschválili program schôdze, bude mimoriadne rokovanie


Poslanci neschválili program 81. schôdze Národnej rady (NR) SR. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) rokovanie ukončil. Avizoval zvolanie mimoriadnej schôdze ešte v utorok popoludní, aby na nej poslanci rozhodli o termíne predčasných volieb.

"Zvolám mimo harmonogram novú schôdzu s jedným bodom programu, bude to o 17.00 h a bude sa hlasovať o uznesení o možnosti predčasných volieb," uviedol.

Po hlasovaní má byť polhodinová prestávka a následne sa má zísť grémium. Dohodnúť sa podľa jeho slov majú na tom, ktoré body z 81. schôdze zaradia na novú schôdzu a pokúsia sa ju otvoriť na ďalší deň.



Začala sa 81. schôdza, poslanci majú rozhodnúť o termíne volieb




Začala sa 81. schôdza Národnej rady (NR) SR. Poslanci by mali popoludní o 17.00 h rozhodnúť o termíne predčasných volieb. Koalícia predložila uznesenie o skrátení volebného obdobia s termínom volieb 30. septembra. Nezaradení poslanci z Hlasu-SD navrhli termín na 24. júna a Smer-SD už na 27. mája.

Program schôdze má viac ako 100 bodov. Okrem termínu volieb by mali poslanci rozhodnúť napríklad o novele exekučného poriadku či o vládnej novele zákona o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia.

Venovať by sa mali aj viacerým návrhom, ktoré vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Medzi nimi napríklad zákonu o ochrane ovzdušia či novele cestného zákona. Na opätovné prerokovanie vrátila aj zákon o dani z osobitnej stavby, ktorým sa má zdaniť tranzitný plynovod spoločnosti eustream sadzbou 6000 eur za kilometer.

Na programe je aj novela Ústavy SR z dielne Petra Pčolinského. Týka sa skrátenia volebného obdobia parlamentu, ráta aj s možnosťou referenda k tejto otázke.

Poslanci z OĽANO zas navrhli odmenu za účasť na parlamentných voľbách formou zľavy desať percent z poplatkov štátu či zníženie kvóra pri miestnom referende. V novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva navrhujú tiež znížiť započítanie prednostných hlasov vo voľbách do NR SR a vo voľbách do Európskeho parlamentu z troch percent na jedno percento, legislatívne upraviť prezidentské voľby poštou či zabezpečiť distribúciu zoznamu kandidátov do domácností aj vo voľbách do orgánov samosprávy.

Definitívne by mali na tejto schôdzi poslanci rozhodnúť aj o novele zákona o energetike či o ekologickej poľnohospodárskej výrobe. V druhom čítaní je aj novela zákona o integrovanom záchrannom systéme. Ráta s posilnením pôsobnosti Ministerstva vnútra SR na strategickej úrovni riadenia a koordinácie jednotlivých zložiek. Policajný zbor by sa mal začleniť medzi základné záchranné zložky tohto systému. Novela by mala umožniť vznik integrovaných bezpečnostných centier.