Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Začala sa aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše 100 bodov

Na snímke plénum Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poslanci majú riešiť aj niekoľko ekonomických zákonov.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa po vyše dvojmesačnej prestávke vrátili do lavíc. V utorok sa začala 12. schôdza parlamentu, na ktorej čaká zákonodarcov vyše 100 bodov programu. Na riadnu schôdzu sa odsunul aj návrh na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) a viacero bodov z predošlého rokovania. V úvode rokovania skladali poslanecký sľub Andrea Szabóová a Dávid Demečko, ktorí nahradia Michala Moška a Petra Pellegriniho (všetci Hlas-SD).

Súčasťou programu schôdze je aj ústavný zákon týkajúci sa odstrelu medveďov, minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) už avizoval aj predloženie ďalšej legislatívnej úpravy, ktorá mala vzniknúť po dohode s opozičným KDH. Na programe je takisto novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie z dielne envirorezortu. Zefektívniť má procesy súvisiace s hodnotením vplyvov.

Poslanci majú riešiť aj niekoľko ekonomických zákonov. Samosprávy by mali do konca mája dostať celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky necelých 68 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, o ktorom by mala NR SR rokovať v skrátenom konaní.



V zrýchlenom režime by mali poslanci prerokovať aj návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T). Zákonodarcovia by sa mali venovať aj vládnej novele zákona o verejnom obstarávaní. Navrhuje sa v nej zjednotenie pravidiel pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní. Zároveň sa má zvýšiť hranica podlimitnej zákazky z doterajších 10.000 eur na 50.000 eur.

Z poslaneckých návrhov by mal parlament prerokovať napríklad koaličnú novelu zákona o Fonde na podporu umenia, ktorá je v druhom čítaní. Poslanci za Smer-SD a Hlas-SD navrhujú novelizáciou zákona o vysokých školách upraviť prístup k podpore tehotných študentiek a aj študentov, ktorí sa starajú o deti do troch rokov.

Z opozičných návrhov by sa malo plénum venovať napríklad novele antidiskriminačného zákona z dielne PS, ktorá sa týka problému platových rozdielov medzi ženami a mužmi. SaS chce presadiť zakotvenie dvoch možností vykonania umelého prerušenia tehotenstva - chirurgicky alebo medikamentózne. KDH navrhuje úpravy overovania registrácie zdravotníckeho pracovníka a klub Slovensko, Za ľudí, KÚ zas zriadenie inštitútu školského ombudsmana.

Na programe majú poslanci aj voľbu člena Súdnej rady SR, ako i výročné správy viacerých štátnych organizácií.