Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Začala sa inauguračná schôdza, Pellegrini sa ujme funkcie prezidenta

Na snímke členovia Čestnej stráže prezidenta SR nesú štátne vyznamenia na slávnostnú schôdzu Národnej rady SR pri príležitosti zloženia sľubu zvoleného prezidenta SR Petra Pellegriniho v priestoroch budovy Slovenskej filharmónie 15. júna 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Pellegrini zloží pred Národnou radou SR sľub do rúk predsedu Ústavného súdu SR. Následne zaznie štátna hymna a prezident prednesie inauguračný prejav. Po prejave sa slávnostná schôdza ukončí.

Bratislava 15. júna (TASR) - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD) otvoril slávnostnú schôdzu parlamentu, na ktorej Peter Pellegrini zloží prezidentský sľub a ujme sa funkcie prezidenta SR.

Na inaugurácii sú okrem rodiny aj najvyšší ústavní činitelia, dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová, podpredseda NR SR Peter Žiga, ktorý je poverený riadením parlamentu, ako aj šéf Ústavného súdu SR Ivan Fiačan. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa zo zdravotných dôvodov na inaugurácii nezúčastňuje. Na schôdzi sú prítomní podpredsedovia vlády SR a ministri. Tiež bývalí prezidenti SR Andrej Kiska, Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič či poslanci NR SR. Inaugurácie sa zúčastnili aj bývalý český prezident Miloš Zeman a expremiér Česka Andrej Babiš. Taktiež sú tam zástupcovia regionálnej samosprávy, zástupcovia diplomatického zboru, registrovaných cirkví na Slovensku aj osobní hostia Pellegriniho.



Žiga sa poďakoval prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorá čelila mnohým výzvam počas svojej funkcie. "Ako prvá žena v histórii v pozícii hlavy štátu reprezentovala Slovensko doma a v zahraničí vždy slušne a dôstojne," povedal.

Pellegriniho podľa Žigu pozná Slovensko aj zahraniční partneri. Podotkol, že druhá najvyššia volebná účasť dáva novozvolenému prezidentovi mimoriadne silný mandát. "Hlava štátu má stáť nad súbojom politických rivalov byť tu pre všetkých občanov bez rozdielu a spoločnosť má spájať. Nachádzame sa v ťažkom období, keď Slovensko potrebuje spájanie, zmierenie, rozvahu a pokoj," uviedol Žiga s tým, že je potrebná aj konštruktívna spolupráca inštitúcii. Považuje to za veľkú výzvu a záväzok. Žiga verí, že výzvy, pred ktorými štát stojí doma aj v zahraničí, zvládne.

Pellegrini zloží pred Národnou radou SR sľub do rúk predsedu Ústavného súdu SR. Následne zaznie štátna hymna a prezident prednesie inauguračný prejav. Po prejave sa slávnostná schôdza ukončí.