Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Do diskusie k odvolávaniu Vlčana sa prihlásili traja rečníci písomne

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (OĽaNO) počas rokovania 70. schôdze Národnej rady SR, ktorej jediným bodom je odvolávanie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR 29. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Schôdzu inicioval opozičný Smer-SD.

Bratislava 29. júna (TASR) - V pléne Národnej rady (NR) SR sa začala diskusia k odvolávaniu ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO). Písomne sa do nej prihlásili traja rečníci. V úvode schôdze prečítal odôvodnenie odvolávania ministra Richard Takáč (Smer-SD). Stanovisko vlády predniesol premiér Eduard Heger (OĽANO), kabinet s návrhom opozície nesúhlasí. O slovo požiadal aj Vlčan a šéf parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Z písomne prihlásených rečníkov je jeden za poslanecký klub. Rečniť môže podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Kedykoľvek môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. "V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku NR SR.

Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Smer-SD: Hlavným dôvodom na odvolanie S. Vlčana sú vysoké ceny potravín


Poslanci opozičnej strany Smer-SD vyčítajú ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi (nominant OĽANO) pasivitu pri prevode štátnych lesných pozemkov v chránených oblastiach pod Štátnu ochranu prírody, slabú pomoc prvovýrobcom či vysoké dotácie pre niektorých chovateľov v súvislosti s africkým morom ošípaných. Hlavným dôvodom podania návrhu na vyslovenie nedôvery je však neriešenie rapídneho zvyšovania cien potravín, povedal v stredu na úvod mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR poslanec Richard Takáč (Smer-SD).

Takáč pripomenul, že opoziční poslanci sa pokúšajú otvoriť diskusiu o cenách potravín od septembra minulého roka. "Táto vláda, minister pôdohospodárstva, žiadnym spôsobom nevstúpil do toho, aby riešil ceny potravín," zdôraznil. Memorandum, ktoré Vlčan podpísal s obchodnými reťazcami, označil Takáč za marketingový ťah, pretože sa v skutočnosti zastropovali iba marže.

Opoziční poslanci za Smer-SD žiadajú, aby vláda využila zákon o cenách a chceli by marže obchodných reťazcov výrazne znížiť. Takáč pripomenul, že počas pandemických obmedzení boli obchodné reťazce zvýhodnené a výrazne im rástli tržby aj zisk. Ten majú na Slovensku podľa poslanca v pomere k obratu niekoľkonásobne vyšší ako v iných krajinách. "Obchodné reťazce musia byť solidárne v takejto ťažkej situácii," dodal poslanec.

Odvolávanie šéfa rezortu hospodárstva navrhli v utorok (28. 6.) poslanci Národnej rady (NR) SR za stranu Smer-SD spolu s nezaradenými poslancami zvolenými za ĽSNS.

Začala sa mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery Vlčanovi


V pléne Národnej rady (NR) SR sa začala mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi (nominant OĽANO). Pokračovať bude v stredu len do 19.00 h. O návrhu by sa malo v prípade jeho prerokovania hlasovať vo štvrtok (30. 6.) o 11.00 h.

Schôdzu inicioval opozičný Smer-SD. Dôvodom na vyslovenie nedôvery ministrovi je podľa predloženého návrhu pasivita ministra pri presune štátnych lesných pozemkov v chránených územiach do správy Štátnej ochrany prírody SR, netransparentné nakladanie s financiami pri dotáciách na opatrenia súvisiace s africkým morom ošípaných a nízka pomoc slovenským prvovýrobcom potravín.

Vláda SR návrh na odvolanie ministra pôdohospodárstva odmietla.