Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VIDEO: Parlament rokoval o vyslovení nedôvery vláde

Na snímke dole vpravo poslanec NR SR Richard Sulík (SaS) a hore zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO), ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí), premiér SR Eduard Heger (OĽANO) a podpredseda vlády SR Štefan Holý (Sme rodina) počas rokovania mimoriadnej 79. schôdze parlamentu SR 8. decembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Rokovanie iniciovala opozičná SaS, pod návrh na zvolanie schôdze dodali podpisy aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Bratislava 8. decembra (TASR) - V pléne Národnej rady (NR) SR sa vo štvrtok popoludní začala mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Rokovanie iniciovala opozičná SaS, pod návrh na zvolanie schôdze dodali podpisy aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

SaS argumentuje, že kabinet nedokáže riešiť problémy ľudí a že prestal bojovať proti mafii a korupcii. Kritizuje aj štátny rozpočet na ďalší rok. Vláda tieto argumenty liberálov odmietla a s návrhom nesúhlasí.

Hlasovať by sa o vyslovení nedôvery vláde mohlo v utorok 13. decembra.

R. Fico: Smer zahlasuje za pád vlády, nechce však pomáhať SaS k návratu do nej



Strana Smer-SD zahlasuje za pád vlády, ale neurobí nič, aby pomohla Richardovi Sulíkovi (SaS) vrátiť sa naspäť do vládnej koalície. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico. Zároveň požiadal SaS, aby prestala útočiť na Smer-SD, ak chce ich hlasy.

Predsedu Smeru-SD podľa vlastných slov šokovalo potvrdenie Petra Pellegriniho (Hlas-SD), že podpísal Sulíkov návrh na vyslovenie nedôvery vláde bez toho, aby ho prečítal. "Pellegrini a spol. si neprečítali návrh a podpísali to, čo napísala SaS, a v tom návrhu je napísané, že vládu treba odvolať preto, lebo ako keby rezignovala na boj s mafiánskym štátom a s korupciou," priblížil Fico na tlačovej besede. Tvrdí, že Sulík nechce predčasné voľby, chce sa len vrátiť naspäť do vlády.

Diskusia k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa v parlamente začala vo štvrtok popoludní. Sulík v úvode skonštatoval, že ak by sa podarilo vysloviť nedôveru kabinetu, mohla by sa riadne a zmysluplne rekonštruovať. V takomto prípade by jej vládnutie SaS v parlamente podporila. Deklaroval, že SaS by nebola jej súčasťou a odmietol tvrdenia Smeru-SD. Vystúpil aj premiér Eduard Heger (OĽANO), argumenty opozície na pád vlády odmietol. Do diskusie sa prihlásilo 14 poslancov, na rad sa zatiaľ nedostali, keďže diskusii dominovali vyjadrenia ministrov. Rokovanie má pokračovať v piatok (9. 12.) ráno.


Poslanci ukončili rokovací deň, v diskusii k pádu vlády dominovali ministri



Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili rokovací deň. Od 14.00 h rokovali o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Návrh odôvodnil líder SaS Richard Sulík. Premiér Eduard Heger (OĽANO) argumenty opozície odmietol. Do diskusie sa prihlásilo 14 poslancov písomne, traja za poslanecký klub. Na rad sa zatiaľ nedostali, diskusii dominovali vyjadrenia ministrov. Pokračovať by v nej mali v piatok (9. 12.) ráno od 9.00 h.

Sulík v úvode diskusie uviedol, že ak by sa podarilo vláde vysloviť nedôveru, mohla by sa riadne a zmysluplne rekonštruovať. V takomto prípade by jej vládnutie strana SaS v parlamente podporila. Deklaroval, že liberáli by jej súčasťou neboli. Predčasné voľby mu už vzhľadom na termíny nedávajú veľmi zmysel.

Premiér pripomenul SaS sľub, že nikdy nepovalí túto vládu. Žiada liberálov, aby sa vrátili "z kratšej cesty späť", pretože ich hlasy rozhodnú. Pripomenul rok 2011, keď vtedajšia opozícia čakala pád vlády a predčasné voľby. Ide podľa neho o zápas o demokraciu.

Šéf SaS Richard Sulík reagoval, že premiér nekoná, keď konať má. Pripomenul, že pád vlády Smer-SD k moci nevráti, ale predčasné voľby môžu, preto ponúkajú aj iné scenáre. Branislav Gröhling (SaS) povedal, že štát sa pod Hegerovými rukami rozpadá. Jana Bittó Cigániková (SaS) pripomenula, že prosili Hegera, aby si urobil v OĽANO poriadky, aby vedeli fungovať.

O slovo požiadal aj predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár. SaS označil za farizejov, pokrytcov a "naslovovzatých odborníkov" na rozbíjanie vlád. Odmietol dôvody na pád vlády, najmä to, že kabinet nedokáže pomôcť nízkopríjmovým skupinám obyvateľov.

Okrem toho vystúpili v diskusii aj viacerí ministri. Poslanci za SaS a opozícia na nich reagovali faktickými poznámkami. Viacerí sú ešte prihlásení do diskusie, na rad sa zatiaľ nedostali.

Nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini počas dňa na tlačovej konferencii uviedol, že jeho poslanci podporia odvolanie vlády. Odmietol "strašenie" tým, čo nastane po prípadnom páde vlády. Za jediné riešenie označil predčasné voľby. Podotkol, že najväčším problémom Slovenska momentálne nie je pandémia, energie, inflácia či vojna na Ukrajine, ale súčasná vláda.

M. Krajniak odkázal SaS, aby si nebrala ľudí za rukojemníkov



Opozičná SaS by si nemala brať ľudí za rukojemníkov. Ak padne vláda, hrozí, že nebude vyplatená pomoc ľuďom v súvislosti s energetickou krízou, keďže sme tesne pred schválením rozpočtu. Pripomenul to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde.

Krajniak pripomenul, že 90 percent domácností potrebuje v čase súčasnej krízy pomoc. "Na pomoc musí existovať funkčná vláda, pretože vláda v demisii nemôže realizovať hospodársku a sociálnu politiku," pripomenul. "Ak padne akákoľvek vláda tesne pred schválením rozpočtu, namiesto darčekov ľudia dostanú finančnú slučku okolo krku," uviedol a opýtal sa SaS, prečo robí z ľudí rukojemníkov politiky a straníckych záujmov. "Načo sme schvaľovali pomoc ľuďom, keď ju nebude mať kto vyplatiť?"

Pokiaľ by padla vláda a neprešiel by rozpočet, nová vláda by prišla s rozpočtom neskôr a pomoc by sa podľa Krajniaka začala vyplácať až v marci. Minister si myslí, že kým bola vo vláde SaS, panoval chaos, odkedy je v parlamente, začal chaos v parlamente. "A teraz ho chcete preniesť na celé Slovensko," dodal.

Karol Galek (SaS) pripomenul, že pomoc za energie nie je založená na vyplácaní pomoci, ide o zastropovanie. Je to podľa neho založené na elektrine, ktorú dohodol Richard Sulík ešte ako minister hospodárstva. Dodal, že v prípade tepla sú predĺžené cenové rozhodnutia a kompenzovaní budú dodávatelia. V súvislosti s plynom prišli podľa neho s riešením, ktoré nemalo vplyv na rozpočet, no ostalo podľa neho v šuflíku. "Nemá to nič spoločné s vyplácaním pomoci," dodal. Myslí si, že líder OĽANO Igor Matovič urobil z ľudí rukojemníkov, keď blokoval Sulíkove návrhy. Podľa Márie Kolíkovej (SaS) Krajniak zbytočne straší ľudí. Koalícia musela podľa nej predpokladať rôzne situácie, keď v čase krízy vznikla menšinová vláda.

V. Remišová: SaS odvoláva vládu za vlastnú nečinnosť, je to pokrytectvo



Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) vyhlásila, že SaS odvoláva vládu Eduarda Hegera (OĽANO) za svoju vlastnú nečinnosť. Počas diskusie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde v Národnej rade (NR) SR pripomenula, že SaS bola súčasťou koalície a jej aktuálne konanie označila za pľuvanec do tváre slušným ľuďom na Slovensku a za pokrytectvo.

Na snímke ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) počas rokovania mimoriadnej 79. schôdze parlamentu SR k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde 8. decembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Tiež ste mali zodpovednosť, mali ste moc a mohli ste pracovať. Teraz za vašu vlastnú nečinnosť odvolávate vládu Eduarda Hegera. Pokrytectvo vždy bolo najväčším nepriateľom ľudských práv," zdôraznila Remišová. Skonštatovala, že človek buď stojí na strane proti korupcii, alebo ju podporuje. Poukázala na to, že spolu s SaS sa pod zvolanie schôdze podpísali nezaradení poslanci z Hlasu-SD. Pripomenula liberálom, že za predchádzajúcich vlád spoločne v opozícii zbierali podpisy na odvolanie vtedajšieho ministra hospodárstva Petra Žigu (dnes Hlas-SD) po kauze advokáta Bžána.

Kritizovala aj výčitky SaS k štátnemu rozpočtu a deficitu verejných financií. Pripomenula deficit končiacej vlády Ivety Radičovej, ktorý bol podľa jej slov 7,5 percenta. Odmietla aj kritiku rokovaní s lekárskymi odborármi, poukázala na finálnu dohodu a pripomenula krízu v zdravotníctve z čias Radičovej vlády, keď v nemocniciach vyhlásili núdzový stav.

Vyhlásila tiež, že SaS bola dva a pol roka vo vláde, mala ministerku spravodlivosti a ani raz neprišli na rokovanie koaličnej rady s návrhom na riešenie registrovaných partnerstiev. Odmieta preto ich výčitky, že vláda nedostatočne riešila práva LGBTI+ ľudí po vražde na Zámockej ulici v Bratislave.

"Toľko nepravdivých slov, falše. Neviem, prečo to robíš, čo máš za to sľúbené, aké miesto na kandidátke," reagovala Anna Zemanová (SaS). Tvrdí, že téme registrovaných partnerstiev sa liberáli venovali od samého začiatku a návrhov bolo viac. "Toto, čo si predviedla, je pre mňa veľké sklamanie. Dá sa kritika povedať aj slušne, ale mala by byť pravdivá. Toto, čo si predviedla je len servílnosť. Hanba ti. Veľmi som z teba sklamaná," dodala.

Za klamstvá a nezmysly označili jej slová aj ďalší poslanci SaS. Jarmila Halgašová tvrdí, že hneď po voľbách riešila registrované partnerstvá spolu s Ondrejom Dostálom (SaS), nosili ich na koaličnú radu a boli vetované.

Šeliga vyčíta SaS absenciu plánu B, iný scenár ako predčasné voľby nevidí



Strana SaS pri návrhu na vyslovenie nedôvery vláde nepredstavila plán B. Scenáre o novej koalícii 76 poslancov či úradnícka vláda sú utópiou. Jediný scenár po páde vlády by boli predčasné voľby. Vyhlásil to poslanec Za ľudí Juraj Šeliga počas diskusie v parlamente o návrhu na odvolanie vlády.

"Vy hovoríte, povalíme vládu a potom sa niečo stane," odkázal Šeliga poslancom SaS s tým, že ľuďom hovoria o nejakej novej väčšine v parlamente. Pýta sa, s kým chcú väčšinu vytvoriť, keď viacerých nedokážu vystáť. Tvrdí, že podsúvajú scenár o úradníckej vláde. "Konštrukty, ktoré tu vytvárate, sú utópia. Dnes hráme o to, či budú predčasné voľby. Žiadny iný scenár nie je na stole," dodal.

Šeliga nerozumie "kamikadze" štýlu SaS, keď je ochotná riskovať predčasné voľby. "Nemáte rozrokovanú širokú koalíciu, ktorá ide zobrať Slovensko do svojich rúk," dodal. Nepopiera, že koalícia má problémy, no pripomenul strane SaS, že sľubovala byť konštruktívnou opozíciou.

Pripomenul tiež, že keď padne vláda, generálny prokurátor Maroš Žilinka nikam nepôjde, nemá ho kto odvolať. Nezmení sa podľa neho ihneď ani paragraf 363 Trestného poriadku, keďže podobný návrh bol nedávno v parlamente a trvá polročná lehota, keď nemožno taký návrh znova podať.

Alojz Baránik (SaS) reagoval, že paragraf 363 sa dá zmeniť jednoduchým pozmeňujúcim návrhom už na budúci mesiac. Tiež pripomenul, že v pléne bol jeho návrh, ktorý by umožnil, aby bol Žilinka odvolateľný, no koalícia tomu zabránila. Anna Zemanová (SaS) odkázala Šeligovi, že mali viac bojovať, keď dala SaS premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) počas leta dva mesiace na reštart.

Nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD podporia odvolanie vlády



Nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD podporia odvolanie vlády. Vyhlásil to vo štvrtok na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR líder strany Peter Pellegrini. Zároveň odmietol "strašenie" tým, čo nastane po prípadnom páde vlády.

Pellegrini podotkol, že ak poslanci nie sú spokojní s touto vládou, budú hlasovať za jej odvolanie. "Buď sú za zachovanie tejto vlády, alebo sú za pád tejto vlády a skončenie tohto marazmu a trápenia sa. Bez ohľadu na to, aké scenáre nás potom môžu alebo nemôžu čakať," zdôraznil.

"Strašenie" poslancov tým, čo nastane po odvolaní vlády, je podľa neho smiešne, pretože všetko bude mať v rukách parlament. Jediným riešením pre Hlas-SD po páde vlády sú predčasné voľby.

Podotkol, že najväčším problémom Slovenska momentálne nie je pandémia, energie, inflácia či vojna na Ukrajine, ale súčasná vláda. Tvrdí, že táto vláda nie je na prospech Slovenska a musí skončiť. Vláda podľa Pellegriniho nikdy nebola tak blízko svojho odvolania. Vyzval všetkých poslancov, aby sa zúčastnili na hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde. Skonštatoval, že aj svojou neprítomnosťou jej môžu pomôcť.


B. Kollár označil SaS za farizejov a odborníkov na rozbíjanie vlád



Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) označil SaS za farizejov, pokrytcov a "naslovovzatých odborníkov" na rozbíjanie vlád. Urobil tak počas diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde, ktorý predložila práve SaS. Kollár odmietol ich dôvody na pád vlády, najmä to, že kabinet nedokáže pomôcť nízkopríjmovým skupinám obyvateľov. Dodal, že každého poslanca v NR SR považuje za legitímne zvoleného občanmi a dokáže rokovať so všetkými.

"Kto vo vláde bojoval za zrušenie 13. dôchodkov? No vy, SaS. Kto neustále bojoval na vláde a koaličnej rade, aby sa zrušili vlaky zadarmo pre dôchodcov a študentov? Kto bojoval za zrušenie obedov zadarmo? Vy, SaS. A teraz nám vyčítate, že sme málo pomáhali?" uviedol. Podotkol tiež, že liberáli vláde vyčítali aj prorodinný balíček. Vyhlásil, že ho schválili aj s poslancami z mimoparlamentnej strany Život a že sa za to nehanbí. "Ale strana SaS nemá hanbu nám to vyčítať a s nimi povaliť vládu, čo ste to za farizeji," kričal na poslancov z SaS. Vyčítal im, že vládu kritizujú za hlasovania s "fašistami", no teraz ich hlasy potrebujú. "Počítate s každým jedným hlasom ĽSNS, s každým jedným hlasom Republiky," uviedol. Lídrovi SaS Richardovi Sulíkovi povedal, aby sa pozrel do zrkadla a obvinil ho z tajných rokovaní s Marianom Kotlebom (ĽSNS).

Podotkol tiež, že ak by v akejkoľvek krajine potrebovali povaliť vládu, napríklad v Rusku, Číne či Severnej Kórei, môžu si na to pozvať SaS. "Nášho majstra Richarda Sulíka a stranu SaS ako stranu osvedčených rozbíjačov vlád. Ste strana na toto naslovovzatých odborníkov. Kde prídete, do ktorejkoľvek vlády, tú dokážete do jedného, dvoch rokov povaliť," vyhlásil.

Poukázal aj na argument SaS, že vláda rezignovala na boj s korupciou a mafiánskym štátom. Pripomenul, že návrh na zvolanie schôdze podpísali aj poslanci z mimoparlamentného Hlasu-SD. Spýtal sa ich preto, či závidia obvinenie svojmu straníckemu kolegovi Petrovi Žigovi a či by teda mali byť obvinení aj ďalší z nich.

"Boris, vieš, to je tak, v opozícii si partnerov nevyberáš. Aj preto sme jasne povedali, že nebudeme s nikým rokovať o tom, aby hlasoval za pád vlády, každý nech sa rozhodne, ako chce," reagoval Sulík s tým, že sa zariadia podľa výsledku hlasovania. Priznal, že v roku 2009 sa stretol s Kotlebom, no nič mu nesľuboval.

Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) počas rokovania mimoriadnej 79. schôdze parlamentu SR k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde 8. decembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Jana Bittó Cigániková (SaS) podotkla, že nielen poslanec Žiga čelí obvineniu, ale aj Monika Kavecká (OĽANO), Martin Borguľa či Patrick Linhart (obaja Sme rodina). Zároveň podčiarkla, že SaS nepočíta so žiadnym hlasom nezaradených poslancov a ráta s tým, že sa každý vyfarbí, či podporuje "tento bordel". Zároveň obvinila Kollára, že sa stretáva s exšéfom Penty Jaroslavom Haščákom v Borguľovom hoteli.

György Gyimesi (OĽANO) označil Sulíka za politického diletanta a amatéra. "Richard Sulík je profesionálny deformátor všetkého, čoho sa dotkne. Je to kyselina sulíková, ktorá rozloží všetko, na čo položí svoju ruku," povedal s tým, že to robí primitívnym spôsobom, klamstvami a prevracaním kabátov.


Premiér pripomenul SaS sľub, že nikdy nepovalí túto vládu



Keď strana SaS po lete odchádzala z koalície, sľubovala, že nikdy túto vládu nepovalí. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO) počas vystúpenia v pléne Národnej rady (NR) SR k návrhu na odvolanie jeho vlády, ktoré iniciovala SaS. Žiada ich, aby sa vrátili "z kratšej cesty späť", pretože ich hlasy rozhodnú. Pripomenul rok 2011, keď vtedajšia opozícia čakala pád vlády a predčasné voľby. Ide podľa neho o zápas o demokraciu.

"Keď ste odchádzali z našej vlády, hoci sme vás žiadali neodísť, odchádzali ste s tým, že budete konštruktívna opozícia, a taktiež ste povedali, že nikdy našu vládu nepovalíte. Preto ma veľmi prekvapilo, keď ste minulý týždeň nielenže povedali, že budete hlasovať za nejaký pád vlády, ale že ste ho iniciovali," prihovoril sa poslancom SaS Heger.

Pripomenul, že aj po ich odchode ostala koalícia verná častiam SaS z programového vyhlásenia vlády. Deklaruje, že žiadne dohody s opozíciou neexistujú. Dodal, že ich voliči držia tejto vláde palce. "Chcú, aby sme naďalej bok po boku spolu stavali Slovensko na nohy," povedal. "Nechcem sa zmieriť s tým, že vláda má skončiť preto, že demokratická strana sa spojila s tými, proti ktorým sme spolu bojovali," poznamenal premiér.

Heger tvrdí, že lídri Smeru-SD a Hlasu-SD Robert Fico a Peter Pellegrini čakajú na pád vlády rovnako, ako v roku 2011, keď boli taktiež v opozícii a došlo k pádu vlády Ivety Radičovej. "Čakajú na pád našej vlády, aby sa mohli vrátiť k moci tak, ako čakali vtedy. Ale dnes čakajú ešte o to netrpezlivejšie, pretože čakajú na to, či budú môcť umlčať spravodlivosť," vyhlásil Heger s tým, že hlasovanie o páde vlády v roku 2011 im umožnilo vrátiť sa k moci. Vyhlásil, že demokrati takto odovzdali moc, čoho následkom bolo, že demokratický volič následne nešiel voliť.

Upozornil na kauzy vlády, ktorá prišla po predčasných voľbách v roku 2012. Premiér poslancom za SaS tiež pripomenul, že sa spoločne vo vláde pustili do očisty spoločnosti, dali orgánom činným v trestnom konaní slobodu a bojovali s krízami. Pripomenul reformy, ktoré spoločne so SaS pripravovali.

V súvislosti s kritikou obchádzania riadneho legislatívneho procesu Heger reagoval, že z vyše 100 návrhov prijatých v skrátenom legislatívnom konaní bolo 83 schválených počas pandémie, približne päť schválili v súvislosti s Ukrajinou a zvyšné boli energetické.

Šéf SaS Richard Sulík reagoval, že premiér nekoná, keď konať má. Pripomenul, že pád vlády Smer-SD k moci nevráti, ale predčasné voľby môžu, preto ponúkajú aj iné scenáre. Branislav Gröhling (SaS) povedal, že štát sa pod Hegerovými rukami rozpadá. Jana Bittó Cigániková (SaS) pripomenula, že prosili Hegera, aby si urobil v OĽANO poriadky, aby vedeli fungovať.


Do diskusie k vysloveniu nedôvery vláde sa prihlásilo 14 rečníkov písomne


Do diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa v pléne Národnej rady (NR) SR prihlásilo 14 rečníkov písomne. V úvode schôdze návrh odôvodnil líder SaS Richard Sulík. Stanovisko vlády predniesol premiér Eduard Heger (OĽANO). Jeho kabinet s návrhom opozície nesúhlasí. O slovo požiadali aj predseda NR SR Boris Kollár, minister práce Milan Krajniak (obaja Sme rodina) a vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí).

Z písomne prihlásených rečníkov sú traja za poslanecký klub. Rečniť môžu podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Kedykoľvek môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. "V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku NR SR.

Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.



Sulík si po páde vlády vie predstaviť jej rekonštrukciu a pokračovanie



Ak by sa podarilo vláde vysloviť nedôveru, mohla by sa riadne a zmysluplne rekonštruovať. V takomto prípade by jej vládnutie strana SaS v Národnej rade (NR) SR podporila. Uviedol to líder SaS Richard Sulík počas odôvodňovania návrhu na vyslovenie nedôvery kabinetu. Deklaroval, že liberáli by jej súčasťou neboli. Predčasné voľby mu už vzhľadom na termíny nedávajú veľmi zmysel.

"Viem si predstaviť, že po zmysluplnej, dohodnutej rekonštrukcii vlády my dáme hlasy na to, aby takejto vláde bola vyslovená dôvera v NR SR," povedal Sulík. Ozrejmil, že po páde vlády by mohlo nastať viacero alternatív, jednou z nich je napríklad vznik novej vlády so 76 poslancami v parlamente. Za lepšie riešenie ako pokračovanie súčasného kabinetu v jeho aktuálnom zložení považuje aj prípadnú úradnícku vládu. "Pokračovanie tejto vlády je však to najhoršie riešenie, lebo vládne v takom zložení a takým spôsobom, že zničí aj zvyšky nádeje, ktorú voliči do našej vlády vkladali," skonštatoval.



Za dôvody na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera (OĽANO) označil Sulík chaos, neschopnosť zorganizovať samých seba, nemohúcnosť OĽANO odfiltrovať zlé nápady svojho lídra a ministra financií Igora Matoviča, neschopnosť prijímať veci včas a riadnym legislatívnym procesom či dešpekt voči pravidlám. Tvrdí, že SaS bola vo vláde jedinou oponentúrou Matovičovi a jeho nápadom, pri ktorých sa "chytali za hlavu".

Kritizoval aj množstvo zákonov schválených v skrátenom legislatívnom konaní. "Veci nechávajú vyhniť, odsúvajú ich a na poslednú chvíľu pod veľkým tlakom prijímajú. (...) Presne takto sa nesmie a nemá vládnuť," dodal a vyčítal kabinetu neschopnosť kompromisu a hľadania najlepších riešení. Poukázal na rokovania s lekárskymi odborármi a kritizoval viaceré opatrenia vlády, ich dôsledky pre samosprávy či nezvládnutie migračnej krízy.

Sulík skonštatoval, že vo voľbách v roku 2020 si ľudia po niekoľkých rokoch korupcie a rozkrádania zvolili protikorupčné hnutie na čele s Matovičom, Smer-SD prišiel o hlas a bol na ceste do zabudnutia. Poukázal však na nárast preferencií Smeru-SD, z čoho viní Matoviča. Tvrdí, že ak by SaS nič neurobila, Fico by vyhral voľby. Odmieta, že by liberálom išlo o získavanie preferencií pri podávaní návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Argumentuje povinnosťou a zodpovednosťou zastaviť marazmus v krajine.

Kritiku adresoval Sulík aj premiérovi. Vyčítal mu, že počas letnej vládnej krízy nekonal. Tvrdí, že po odchode SaS z vlády sa kabinet utápa v chaose a občania sú frustrovaní, lebo vláda sa zaoberá najmä sama sebou. "Vláda si možno myslí, že publikum je bezmocné. Ale nie je a ľudia ich poženú kadeľahšie tak, ako pohnali Roberta Fica s jeho partiou," dodal.

Tvrdí, že vláda sklamala aj v boji s korupciou. Podotkol, že ani po takmer troch rokoch nie je zrušený ani obmedzený paragraf 363 Trestného poriadku. "OĽANO úslužne akceptuje veto svojho koaličného partnera. Paragraf 363 je nedotknuteľný pre protikorupčné hnutie OĽANO," podčiarkol s tým, že šéf Sme rodina Boris Kollár pritom ignoruje veto OĽANO na zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami.



Šéf liberálov Richard Sulík avizoval, že 20 poslancov z jeho klubu bude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Návrh podporia aj poslanci okolo Pellegriniho. Smer-SD uviedol, že bude "vždy hlasovať za odvolanie, či už ide o individuálneho člena vlády alebo celú vládu". Podporu návrhu avizoval po neúspešnom odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) aj koaličný poslanec zo Sme rodina Martin Borguľa.

Za bude aj nezaradený poslanec Tomáš Valášek. Nezaradený poslanec Tomáš Taraba uviedol, že ak sa s koalíciou dohodne na termíne predčasných volieb, nebude za vyslovenie nedôvery hlasovať. Niekoľkí nezaradení poslanci, ako napríklad Slavěna Vorobelová, ešte neuviedli svoj postoj.