Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Poslanci rokovali o odvolávaní R. Sulíka z funkcie ministra

Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SAS) počas 67. schôdze Národnej rady SR o návrhu na jeho odvolanie z funkcie v Bratislave 16. júna 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ako predkladateľ vystúpil v pléne aj Robert Fico (Smer-SD), ktorý predstavil dôvody na odvolanie Sulíka. Do diskusie sa zapojil aj samotný minister hospodárstva.

Bratislava 16. júna (TASR) - Návrhom na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z funkcie sa poslanci zaoberali od štvrtkového popoludnia na mimoriadnej schôdzi. Diskusia by mala pokračovať ďalšie dni, a to vždy po prerokovaní termínovaných bodov z riadnej 66. schôdze.

V závere dňa vystúpil v rozprave aj nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Ten poukázal na postavenie Sulíka, ktorý je zároveň aj vicepremiérom pre ekonomiku. Očakával by preto od neho "lepší výkon" v krízových časoch. Schôdza však podľa neho mala byť skôr o odvolávaní premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). "Je to on, ktorý radi tento spolok amatérov neschopných pomôcť ľuďom, ktorí žijú na Slovensku," dodal.

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) reagovala s tým, že sa odvoláva minister, ktorý podľa jej slov zastropoval ceny energií, znížil závislosť od Ruska či zabezpečil dostatok energií. Pellegrinimu odkázala, že je neobjektívny a politikárči.

Vo štvrtok vystúpil ako predkladateľ v pléne aj Robert Fico (Smer-SD), ktorý predstavil dôvody na odvolanie Sulíka. Do diskusie sa zapojil aj samotný minister hospodárstva. Písomne je do rozpravy k návrhu na odvolanie Sulíka z funkcie ministra prihlásených ešte sedem poslancov. Následne budú mať možnosť prihlásiť sa ešte ústne.

V piatok (17. 6.) od 9.00 h by sa mali poslanci venovať viacerým správam, napríklad správe Národnej banky Slovenska či správe o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu. Ak sa diskusia k nim stihne ukončiť skôr, bude pokračovať aj diskusia k odvolávaniu Sulíka. Rokovať sa v piatok má len do 14.00 h.




R. Fico: R. Sulík totálne zlyhal, pri rope nedostatočne tlačil na premiéra


Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) totálne zlyhal, keď nedostatočne tlačil na premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) pri rokovaniach o ruskej rope. Vyhlásil to vo štvrtok poslanec a líder opozičného Smeru-SD Robert Fico počas mimoriadnej schôdze o návrhu na odvolanie Sulíka z funkcie.

Fico poukázal na to, že slovenský predseda vlády súhlasil so šiestym balíkom sankcií voči Ruskej federácii, na ktorých sa nedávno dohodla Európska únia (EÚ) a ktoré sa týkajú aj oblasti dovozu a spracovania ruskej ropy. Sulík podľa neho nevytvoril dostatočný tlak na premiéra pri rokovaniach o rope. "Minister hospodárstva, do portfólia ktorého partia tieto odborné témy, totálne zlyhal," zdôraznil Fico.



Zároveň poznamenal, že podľa vyjadrení v nemeckom týždenníku sankcie proti Rusku nezasiahnu USA, najväčší profit budú mať Čína a India a najpoškodenejšia bude Európa a EÚ. Skonštatoval, že politická vôľa veľkých západných krajín, ku ktorým sa pridala aj súčasná slovenská vláda, teda vôľa "za každú cenu" poškodiť Ruskú federáciu, tlačí európsku ekonomiku "do kúta".

To, čo sa udialo v Bruseli zo strany slovenskej vlády, je podľa neho "fatálne zlyhanie", pretože "úmyselne poškodili slovenskú ekonomiku a slovenské domácnosti". Kritizoval, že prijímali rozhodnutia bez konzultácií s predstaviteľmi zainteresovanej verejnosti. Zdôraznil tiež, že "našťastie" je v súčasnosti témou len ropa a netreba hovoriť aj o plyne. Pýtal sa, kde je odpoveď vlády na "katastrofický" scenár zvyšovania cien plynu.

Na snímke zľava poslanec NR SR Robert Fico (SMER-SD) a minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS) počas 67. schôdze Národnej rady SR o návrhu na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka z funkcie v Bratislave 16. júna 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Zaujímal sa zároveň, prečo sa pôvodne plánované tri roky na prípravu na odstrihnutie sa od ruskej ropy skrátili na osem mesiacov a prečo to vláda SR nevetovala. Len veľmi ťažko sa podľa Fica bude týchto osem mesiacov dať zvládať. Upozornil, že Slovnaft pôjde na technologické minimum, čo podľa neho môže túto firmu výrazne poškodiť.

Podotkol, že niektorí zahraniční analytici na jeseň očakávajú "brutálnu drahotu", pokiaľ ide o pohonné látky a aj ich nedostatok. Tvrdí, že sa blížime do mimoriadne vážnej doby, pokiaľ ide o všetky energie. Minister hospodárstva podľa Fica zanedbal základné povinnosti, netlačil na predsedu vlády a vytvoril podmienky, ktoré znížia životnú úroveň občanov SR.

Parlament odštartoval vo štvrtok popoludní rokovanie o návrhu na odvolanie ministra hospodárstva z funkcie. Žiadosť na zvolanie mimoriadnej schôdze podal opozičný Smer-SD. Poslanci návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva odôvodnili pasivitou Sulíka pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných látok. Výsledkom nečinnosti ministra je podľa nich nekontrolovateľný nárast cien energií a pohonných látok s drastickými dosahmi na životnú úroveň.

Sulík: Rafinéria Slovnaft nebude odstavená, rokujeme o financovaní úprav

Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SAS) počas 67. schôdze Národnej rady SR o návrhu na jeho odvolanie z funkcie v Bratislave 16. júna 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Rafinéria Slovnaft nebude odstavená. Naopak, rokuje sa o financovaní potrebných úprav. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vo štvrtok počas rozpravy v Národnej rade (NR) SR k návrhu na jeho odvolanie z funkcie. Poznamenal, že to, čo premiér Eduard Heger (OĽANO) vyrokoval, vzniklo po vzájomnej konzultácii.

Sulík skonštatoval, že pre Slovensko sa v rámci šiesteho balíka sankcií voči Rusku podarilo získať trvalú výnimku na dovoz ruskej ropy potrubím a trvalú výnimku na vývoz petrochemických produktov. Po prechodnej lehote osem, respektíve 18 mesiacov bude zakázaný vývoz ropných produktov, ako sú nafta, benzín a oleje. Podotkol, že slovenský trh je 70 % kapacity Slovnaftu.

Prestavenie rafinérie bude podľa Sulíka stáť do 300 miliónov eur a bude kompletne trvať približne štyri roky. Zdôraznil, že experimentálna prevádzka bude možná už od februára budúceho roka. "Od februára budúceho roka bude Slovnaft pripravený na primiešavanie inej ropy ako ruskej," doplnil. Zároveň rokuje o dodávkach nafty a benzínu na Ukrajinu, kam by po skončení výnimky mohla ísť prebytočná produkcia Slovnaftu. Zadal preto Transpetrolu vypracovanie analýzy o možnom použití a potrebných investíciách jednej z dvoch rúr ropovodu Družba na prerábku na produktovod.



Sulík pripustil, že pre vojnu na Ukrajine a politické následky je situácia extrémne neistá, treba sa preto pripraviť aj na úplne odstavenie ropovodu Družba. Zásobníky ropy a ropných produktov sú podľa neho naplnené na technické maximum, teda 97 % kapacít. Spresnil, že strategické zásoby štátu plus pohotovostné zásoby Transpetrolu a Slovnaftu aktuálne dosahujú 126 dní.

Dodal, že Transpetrol by mal začať s obstarávaním nových nádrží na ropu a ropné produkty. "Dôvod je ten, že 43 % skladových kapacít pre strategické zásoby štátu sa nachádza na východe, v obci Budkovce, a v prípade úplného prerušenia dodávok ruskej ropy sú tieto nepoužiteľné," povedal.

V oblasti cien benzínu a nafty na slovenských čerpacích staniciach by sa dalo podľa Sulíka robiť viac, keby bol riadne obsadený Protimonopolný úrad SR, ktorý momentálne riadi presluhujúci predseda. "Po dohode na koaličnej rade prebehlo riadne výberové konanie, no vymenovanie vládou bezdôvodne blokuje Igor Matovič," vyhlásil.

V súvislosti s plynom uviedol, že v blízkej dobe ide do medzirezortného pripomienkového konania zákon o povinnom skladovaní plynu. Ten má zabezpečiť potrebné množstvo plynu v zásobníkoch k 1. novembru, keď treba najväčšie zásoby. Zároveň poznamenal, že sú vybavené dodávky nórskeho plynu a skvapalneného plynu LNG.

Súčasne Sulík priblížil aj ceny plynu, ktoré SPP poskytne domácnostiam od januára 2023. V prípade uzavretia zmluvy na štyri roky podľa jeho slov porastie cena plynu pre domácnosti na budúci rok o 20 % a infláciu. V prípade uzavretia zmluvy len na budúci rok sa podľa neho zvýši cena na jednu MWh plynu o 42 % plus inflácia.

V súvislosti s cenou elektriny pripomenul dohodu so Slovenskými elektrárňami. "Táto dohoda je zatiaľ vo forme memoranda, ale finalizujeme zmluvu, ktorá bude podpísaná ešte tento mesiac. Text je takmer už finálny, nebolo to také jednoduché," povedal.