Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Mimoriadnu schôdzu prerušili, pokračovať bude v stredu

Na snímke poslanci Národnej rady SR, zľava Alan Suchánek, Viera Dubačová, Miroslav Beblavý, Simona Petrík, Martin Poliačik a Jozef Mihál počas zasadnutia mimoriadnej schôdze parlamentu v Bratislave 18. februára 2020. Foto: TASR - Jakub Kotian

Urobili tak preto, že nezaradení poslanci zablokovali rokovanie a neprestali s obštrukciou ani po opakovaných Dankových výzvach a vykázaní zo sály.

Bratislava 18. februára (TASR) - Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) prerušil rokovanie mimoriadnej schôdze pléna do stredy 19. februára do 9.00 h. Urobil tak preto, že nezaradení poslanci zablokovali rokovanie a neprestali s obštrukciou ani po opakovaných Dankových výzvach a vykázaní zo sály.



Rokovací poriadok parlamentu hovorí, že ak ani po opätovnom vykázaní poslanec neopustí rokovaciu sálu, môže predsedajúci prerušiť schôdzu národnej rady na čas nevyhnutne potrebný na obnovenie poriadku.

A. Danko pre opozičnú obštrukciu prerušil schôdzu do stredy


Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) predtým prerušil rokovanie Národnej rady SR. Dôvodom boli nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého, ktorí na rečnícky pult priniesli tortu a nechcú ju zo sály vyniesť.

Danko podotkol, že takéto konanie "nie je hodné poslanca a duplom nie predsedu strany a je v rozpore s rokovacím poriadkom."

Beblavý žiadal o prednesenie procedurálneho návrhu, Danko to však neumožnil. Beblavý chcel vysvetliť, prečo tortu do pléna priniesol. Novinárom pred rokovaním vysvetlil, že ide o svadobnú tortu budúcej koalície zloženej zo Smeru-SD, SNS a ĽSNS.

A. Danko vykázal poslancov, ktorí blokovali schôdzu


Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) vykázal z rokovacej sály nezaradených poslancov, ktorí zablokovali mimoriadnu schôdzu a dal im absenciu. Urobil tak po opakovaných výzvach, aby prestali schôdzu blokovať a rešpektovali rokovací poriadok. Zároveň zvolal poslanecké grémium.

Nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého priniesli na rečnícky pult tortu a nechceli ju zo sály vyniesť. Danko podotkol, že takéto konanie "nie je hodné poslanca a dupľom nie predsedu strany a je v rozpore s rokovacím poriadkom".

Beblavý žiadal o prednesenie procedurálneho návrhu, Danko to však neumožnil. Beblavý chcel vysvetliť, prečo tortu do pléna priniesol. Novinárom pred rokovaním vysvetlil, že ide o svadobnú tortu budúcej koalície zloženej zo Smeru-SD, SNS a ĽSNS.


Poslanci sa majú venovať štyrom návrhom


Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v utorok popoludní otvoril mimoriadnu 58. schôdzu parlamentu. Poslanci na nej prerokujú tri vládne návrhy zákonov, ktoré majú byť v skrátenom režime a zaoberať sa budú aj Istanbulským dohovorom.

Februárová schôdza už nebola plánovaná, Danko ju však zvolal po tom, ako vláda schválila tri právne normy. Za program schôdze hlasoval poslanecký klub Smeru-SD aj SNS. Podporil ho tiež poslanec Mosta-Híd Eduard Adamčík, ale aj poslanci ĽSNS. Z nezaradených poslancov boli za program mimoriadnej schôdze aj Rastislav Holúbek, Natália Blahová, Miroslav Ivan, Juraj Kolesár, Peter Marček, Jana Nehézová, Jozef Rajtár, Martina Šimkovičová, Ľubomír Galko, Renáta Kaščáková a Milan Špánik. Proti hlasovalo 13 poslancov, prevažne poslanci SaS.

Novelou zákona o prídavku na dieťa sa má jeho výška zdvojnásobiť plošne aspoň na sumu 50 eur. Rodičia nezaopatreného dieťaťa tak majú získať väčšiu podporu zo strany štátu a toto opatrenie ich má čiastočne odbremeniť od finančných výdavkov. Ministerstvo práce zvýšenie tejto dávky odôvodňuje aj nepostačujúcou výškou v súčasnosti, hoci sa každoročne valorizuje.

Novelou zákona o sociálnom poistení by mali dôchodcovia ku koncu tohto roka dostať 13. dôchodok. Nárok naň majú mať všetci dôchodcovia a jeho výška by mala byť na úrovni súčasnej priemernej výšky dôchodku, teda 460,40 eura, predčasní dôchodcovia by mali dostať 433,20 eura. Sirotské dôchodky sú v priemernej výške 137,70 eura, priemerný dôchodok vdov je 263,10 eura, vdovcov 208,80 eura. V prípade 100 % zdravotného postihnutia invalidov je priemerný dôchodok 380 eur, do 70 % postihnutia je táto suma na úrovni 209,90 eura. Sociálny dôchodok by mal dosiahnuť 255 eur a invalidný dôchodok z mladosti by mal byť vo výške 280,5 eura. Oba návrhy v sociálnej oblasti pochádzajú z dielne koaličného Smeru-SD.

Doladiť v parlamente sa má ešte návrh na zrušenie diaľničných známok. Zámer zrušiť známky pre fyzické osoby a právnické osoby s vozidlom do 3,5 tony predstavil Danko a uviedol ju ako jednu z podmienok tejto mimoriadnej schôdze parlamentu. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) vyčíslil, že toto opatrenie by malo stáť približne 70 miliónov eur.

Poslanci tiež budú rokovať o Dohovore Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor).