Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Začala sa schôdza pri príležitosti 30. výročia prijatia ústavy

Na archívnej snímke rokovacia sála. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cenu Jozefa Miloslava Hurbana dostanú šiesti laureáti, z toho dvaja in memoriam.

Bratislava 1. septembra (TASR) - V historickej budove Národnej rady (NR) SR na Župnom námestí v Bratislave sa vo štvrtok dopoludnia začala slávnostná schôdza parlamentu. Koná sa pri príležitosti 30. výročia prijatia Ústavy SR. Slávnostné zasadnutie je v Sále Ústavy SR, v ktorej presne pred 30 rokmi vo večerných hodinách prijali poslanci vtedajšej Slovenskej národnej rady znenie ústavy. Po schôdzi bude nasledovať udeľovanie štátnych cien Jozefa Miloslava Hurbana.

Na slávnostnej schôdzi vystúpia s príhovormi prezidentka Zuzana Čaputová, predseda NR SR Boris Kollár, ako aj premiér Eduard Heger. Medzi pozvanými sú aj bývalí predsedovia NR SR a ďalší hostia. Prítomný je aj predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan.

Cenu Jozefa Miloslava Hurbana dostanú šiesti laureáti, z toho dvaja in memoriam. Predseda NR SR udelí cenu exprezidentovi Rudolfovi Schusterovi, dramatikovi Viliamovi Klimáčkovi, rabínovi Itzchackovi Jehudovi Schapirovi, ako aj herečke Božidare Turzonovovej. Cenu Jozefa Miloslava Hurbana in memoriam udelí kardinálovi Jozefovi Tomkovi a právnikovi Karolovi Plankovi.