Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Začala vysielať stanica Hlas Ameriky, narodil sa Steve Jobs

Foto: Teraz.sk/TASR

Pred 440 rokmi, 24. februára 1582, vydal pápež Gregor XIII. bulu Inter gravissimas, ktorou sa zaviedol nový kalendár.

Bratislava 24. februára (TASR) - Pred 440 rokmi, 24. februára 1582, vydal pápež Gregor XIII. bulu Inter gravissimas, ktorou sa zaviedol nový kalendár. Na jeho počesť sa nazval gregoriánskym kalendárom a oveľa presnejšie zodpovedal reálnemu pohybu Zeme na obežnej dráhe okolo Slnka.



Asi len málokto sa nestretol s rozprávkami bratov Grimmovcov. Od narodenia jedného z nich, WILHELMA CARLA GRIMMA, dnes uplynie 236 rokov.



Fedinova ulica v bratislavskej Petržalke je pomenovaná po ruskom spisovateľovi KONSTANTINOVI FEDINOVI. Autor známeho románu Mestá a roky sa narodil pred 130 rokmi.



"Vaša práca vyplní veľkú časť vášho života a jediný spôsob, ako byť naozaj spokojný, je robiť veci, ktoré považujete za skutočne skvelé," sú slová vizionára v oblasti informačných technológii STEVA JOBSA. Americký počítačový expert, spoluzakladateľ spoločnosti Apple, ktorý vdýchol dušu produktom ako iPod, iMac, iPhone či iPad, sa narodil 24. februára 1955.



Pred 80 rokmi, zahájila vysielanie americká rozhlasová stanica Hlas Ameriky, ktorá bola pre poslucháčov z Československa iskrou nádeje a podpory v časoch komunistického totalitného režimu.



Nadránom 24. februára 1991 sa začala masívna pozemná ofenzíva spojencov v rámci operácie Púštna búrka. Ofenzíva ukončila irackú okupáciu Kuvajtu.



K ľuďom požehnaným múzami patril slovenský básnik a prekladateľ VILIAM TURČÁNY, ktorý sa narodil 24. februára 1928. Do modernej slovenčiny prebásnil Proglas, ale aj antickú literatúru či tvorbu talianskych renesančných básnikov.



O dva roky skôr sa narodil slovenský sochár a keramikár IMRICH TRIZMA.



Ku keramike mal blízko aj pozdišovský hrnčiarsky majster a výtvarník MICHAL PARIKRUPA-ŠIPÁR, ktorý sa narodil 24. februára 1909.



JURAJ BINDZÁR, dramatik, prozaik, básnik, textár, trojnásobný finalista ceny Anasoft liter a folkový hudobník, by dnes oslávil 79 rokov.



Pred 90 rokmi dosiahol Malcolm Campbell na automobile Napier-Campbell nový rýchlostný rekord 408,714 kilometrov za hodinu.



JIŘÍ TRNKA, priekopník českého animovaného a bábkového filmu, zakladateľ štúdia Bratři v triku, sa narodil pred 110 rokmi.



Český herec SVATOPLUK BENEŠ sa od úloh milovníkov prepracoval aj k náročnejším hereckým kreáciám. S Rudolfom Hrušínským vytvorili dvojicu v nezabudnuteľnej komédii Hostinec u kameného stolu. Narodil sa 24. februára 1918.



Pred 90 rokmi sa narodil francúzsky tvorca filmovej hudby MICHEL JEAN LEGRAND.



Medzi svetoznámych Francúzov patrí bývalý pilot F1 ALAIN PROST. Štvornásobný majster sveta dnes oslávi 67 rokov.



V Bratislave sa 24. februára 2005 na summite stretli americký prezident George Bush ml. a ruský prezident Vladimir Putin.



Svoje 46. narodeniny oslávi obľúbená slovenská herečka a komička PETRA POLNIŠOVÁ, známa z relácii S.O.S., Partička, Kredenc, z filmu Muzika, alebo zo sitkomu Horná Dolná.

Zagratulovať môžete Matejom, ktorých meno je novozákonné, má hebrejský pôvod a v preklade znamená "dar Boha".