Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Ľubomír A. vinu odmieta

Na snímke bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomír A. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ľubomír A. a František P. sú obžalovaní z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu podplácania.

Banská Bystrica 12. augusta (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, sa vo štvrtok ráno začalo hlavné pojednávanie s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomírom A. Ten je spoločne s právnikom Františkom P. a Ľubomírom T. obvinený v rámci akcie Babylon.

Bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomír A., obvinený v rámci akcie Babylon, vinu odmieta. Za nevinného sa považuje aj právnik František P. Obaja to uviedli na začiatku hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica.

Ľubomír A. využil svoje právo a na štvrtkovom hlavnom pojednávaní vypovedať nebude. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry preto navrhol prečítať na súde predchádzajúcu výpoveď bývalého príslušníka SIS.

Ľubomír A. je spoločne s Františkom P. a Ľubomírom T. obžalovaný z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu podplácania. Obvinení boli v rámci minuloročnej akcie Babylon, keď Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala dovedna päť osôb. Uzavrieť dohodu o vine a treste v úvode hlavného pojednávania odmietli.

Trojica obžalovaných mala vydierať majiteľa spoločnosti Podtatranská hydina Pavla Konkoľa. Ten bol obvinený v inej daňovej trestnej činnosti a jeho právnym zástupcom bol práve František P. Od podnikateľa mali obžalovaní žiadať úplatky výmenou za to, že polícia nebude vyšetrovať podozrenia v jeho firmách. Podľa ÚŠP mali fungovať ako organizovaná skupina.

Obžalovaný právnik František P. vo svojej výpovedi počas hlavného pojednávania označil trestné stíhanie za vykonštruované a cielené. Žiadna organizovaná skupina podľa jeho slov neexistovala a on sám úplatok nikdy nezobral a ani nerozdeľoval. „Nesúhlasíme s obžalobou, považujeme ju za nezákonnú a svojvoľnú,“ povedala právna zástupkyňa Františka P. Júlia Vestenická. Obhajoba odmieta všetky skutky obsiahnuté v obžalobe.

„Dokazovanie je ešte úplne na začiatku, dnes prebehli výsluchy obžalovaných,“ uviedol prokurátor ÚŠP s tým, že k detailom prípadu sa preto zatiaľ nebude bližšie vyjadrovať. Dodal však, že najprísnejšou sadzbou pre obžalovaných je trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov až doživotie. Poškodená strana si v rámci súdneho konania uplatňuje náhradu škody voči obžalovaným vo výške 1.750.000 eur.

Predseda senátu ŠTS po výsluchu Františka P. prerušil hlavné pojednávanie. Pokračovať by malo v piatok (13. 8.) výpoveďou svedka Mareka Timka.

Pri minuloročnej akcii Babylon zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) dovedna päť osôb. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na ŠTS v tejto veci v druhej polovici mája. Ľubomír A. a František P. sú obžalovaní z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu podplácania. Obaja sa nachádzajú vo väzbe. Ľubomír T. súhlasil, aby sa hlavné pojednávanie konalo v jeho neprítomnosti.

František P. čelil aj obvineniu z extrémistických trestných činov. Počas akcie Plukovník v roku 2019 mali u právnika nájsť viacero predmetov s fašistickou symbolikou. František P. sa okrem toho predtým nechal vyfotografovať v nacistickej uniforme.