Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

J. Berényi vyhlásil, že Maďari na Slovensku sú odsúdení na zánik

Výjazdové zasadnutie výboru maďarského parlamentu pre spolupatričnosť 27. júna 2012 na pôde komárňanskej Univerzity Jána Selyeho. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Šéf SMK J. Berényi to vyhlásil na výjazdovom rokovaní výboru maďarského parlamentu pre spolupatričnosť v Komárne.

Komárno 27. júna (TASR) – Pokles počtu Maďarov žijúcich na Slovensku svedčí o tom, že v súčasných inštitucionálnych, právnych a finančných rámcoch na Slovensku je maďarská menšina odsúdená na zánik. Vyhlásil to dnes v Komárne na výjazdovom zasadnutí výboru maďarského parlamentu pre spolupatričnosť predseda SMK József Berényi.

„To, že túto skutočnosť slovenská spoločnosť, demokrati a predstavitelia médií bagatelizujú, pre mňa znamená – to sme už na pôde SMK viackrát povedali – že na Slovensku sa buduje národný štát, konštatoval predseda SMK.

Výjazdové zasadnutie výboru maďarského parlamentu pre spolupatričnosť 27. júna 2012 na pôde komárňanskej Univerzity Jána Selyeho.
Foto: TASR/Ladislav Vallach
Ak by podľa neho tomu nebolo tak, potom by po nepriaznivých údajoch sčítania ľudu, aké zaznamenali Maďari žijúci na Slovensku, demokratické sily, médiá a významné osobnosti spoločnosti, vyzývali maďarskú menšinu k dialógu, umožnili by diskutovať o jej problémoch a podnecovali by ju k predkladaniu návrhov na zlepšenie situácie.


Slovensko sa bude usilovať o dobré susedské a pokojné vzťahy s Maďarskom

Slovensko sa bude usilovať o dobré susedské a pokojné vzťahy s Maďarskom. "Bilaterálnu spoluprácu budeme prehlbovať s plným využitím osvedčeného mechanizmu zmiešaných medzivládnych komisií, vrátane menšinovej/krajanskej problematiky. Súčasne budeme rokovať o otvorených otázkach vzájomných vzťahov," konštatuje sa v návrhu zamerania zahraničnej politiky na tento rok, ktoré dnes schválila vláda SR.
Predseda maďarského výboru Árpád Potápi v úvodnom prejave zdôraznil, že z programu rokovania je zrejmé, že dôvod na strach z tejto schôdze nemusí mať väčšinové, ani žiadne menšinové národnostné spoločenstvo na Slovensku. „Budeme hovoriť iba o témach, ktoré sa dotýkajú všedných dní tu žijúcej maďarskej menšiny,“ zdôraznil Potápi.

Situáciu Maďarov žijúcich na Slovensku vo svojich prejavoch zhodnotia maďarský veľvyslanec v SR Csaba Balogh, politológ a predseda Fórum inštitútu pre výskum menšín László Öllös, rektor Univerzity Jánosa Selyeho János Tóth, ako aj predstavitelia maďarskej menšiny žijúcej v SR.

Do Komárna pricestovalo sedem členov výboru maďarského parlamentu pre spolupatričnosť, ktorý má celkom 12 členov. Popoludní majú v pláne navštíviť viaceré obce juhu Slovenska, v ktorých žije maďarská menšina.

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) v utorok ostro protestoval proti tomu, že národný parlament inej krajiny zorganizoval výjazdové zasadnutie oficiálneho výboru na území iného štátu.

Tu bude player