Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Zachar: Zdržanie výzvy k nemocniciam je pre aktérov časovo stresujúce

Na archívnej snímke Šéf Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar Foto: TASR

Aktuálne meškanie je podľa Zachara pravdepodobne spôsobené vylaďovaním si metodík a spôsobu budúceho vyhodnocovania predložených projektov medzi MZ a úradníkmi plánu obnovy z Úradu vlády SR.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Zdržiavanie výzvy z plánu obnovy na rekonštrukciu a výstavbu nemocníc pre projekty nad päť miliónov eur dostáva aktérov do časového stresu. Pre TASR to uviedol Šéf Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar.

Ministerstvo zdravotníctva SR malo výzvu pôvodne vyhlásiť v septembri, neskôr termín vytýčilo na október. "Podľa najnovších informácií by ministerstvo zdravotníctva malo výzvu zverejniť tento alebo budúci týždeň," uviedol pre TASR Zachar.

Aktuálne meškanie je podľa neho pravdepodobne spôsobené vylaďovaním si metodík a spôsobu budúceho vyhodnocovania predložených projektov medzi MZ a úradníkmi plánu obnovy z Úradu vlády SR. "Aby boli výzvy čo najviac transparentné a neboli diskriminačné," skonštatoval.

Podotkol, že každé zdržiavanie dostáva jednotlivých aktérov do ešte väčšieho časového stresu a rizika nestihnutia požadovaných termínov. "Dúfajme, že táto krátkosť času neodradí mnohých od predloženia projektov, lebo len poctivá otvorená súťaž medzi nimi môže pomôcť určiť, kam bude pre spoločnosť najprínosnejšie použiť obmedzené verejné zdroje z plánu obnovy," doplnil Zachar.

Plán obnovy je súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci Next Generation EU, ktorého cieľom je obnoviť Európu po pandémii.