Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Zachar:Väčšina protestujúcich lekárov nechce odísť z nemocníc natrvalo

Na archívnej snímke analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar Foto: TASR

Zachar upozornil, že ak nepríde k dohode a lekári pred začiatkom decembra výpovede nestiahnu, prinesie to veľké komplikácie.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Drvivá väčšina protestujúcich lekárov nechce odísť od pacienta a zo slovenských nemocníc natrvalo. Pre TASR to uviedol riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar. Zároveň upozornil na akciu hromadných výpovedí v roku 2011, keď viacero lekárov vo svojich výpovediach pre neakceptovanie ich požiadaviek vytrvalo.

"Máme tu neblahý precedens z roku 2011, keď niektorí lekári skutočne vytrvali vo výpovediach, niektorí si v rozpore minimálne s etickými normami nechali od kolegov vypísať PN-ky a štát bol nútený vyhlásiť v nemocniciach núdzový stav a poprosil susedné štáty o lekársku pomoc," skonštatoval.

Zachar upozornil, že ak nepríde k dohode a lekári pred začiatkom decembra výpovede nestiahnu, prinesie to veľké komplikácie. "Od počtu a koncentrácie výpovedí v jednotlivých nemocniciach a od štruktúry lekárov vo výpovedi, či pôjde o veľké počty napríklad skúsených lekárov kľúčových odborností, bude závisieť, či príde v jednotlivých nemocniciach ku kolapsu alebo 'len' k obmedzeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti pre pacientov," doplnil.

Pri platovej požiadavke lekárskych odborárov sú podľa neho veľkým obmedzením disponibilné zdroje verejných financií, narastajúci verejný dlh a neradostné vyhliadky smerom k jeho udržateľnosti.

Lekárske odborové združenie (LOZ) minulý týždeň informovalo, že ku koncu septembra podalo výpoveď najmenej 2050 lekárov. Lekárski odborári už dlhšie avizovali podanie výpovedí na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme.