Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Záchranári pravidelne zasahujú pri úrazoch po pošmyknutí sa na ľade

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Kristína Mayerová

Následkami pádu na zľadovatenom povrchu bývajú najčastejšie zlomeniny rúk, nôh, podvrtnutia či úrazy hlavy.

Bratislava 13. januára (TASR) - Pri úrazoch zapríčinených pošmyknutím sa na zľadovatenom chodníku či na ceste zasahujú posádky Záchrannej zdravotnej služby (ZSS) Bratislava počas zimných mesiacov pravidelne. Okrem pošmyknutia hrozí v zime najmä vznik omrzlín. Pripomenula Darina Schreková z oddelenia komunikácie ZSS Bratislava.

V najbližších dňoch by sa na celom území Slovenska mali teploty pohybovať pod bodom mrazu. Následkami pádu na zľadovatenom povrchu bývajú najčastejšie zlomeniny rúk, nôh, podvrtnutia či úrazy hlavy. "Ak ide o staršieho alebo chronicky chorého človeka, môže mať i obyčajný pád až fatálne následky," upozorňuje Lucia Mesárošová, vedúca referátu vzdelávania v ZZS Bratislava.

Pri páde je preto najdôležitejšie chrániť si hlavu a snažiť sa padať na zadok či chrbát a zmierniť dopad rukami. "Úraz hlavy je oveľa nebezpečnejší, ako napríklad zlomená ruka. Pri zranení hlavy môžu byť následky oveľa vážnejšie," vysvetlila Mesárošová. Stlmiť náraz a zmierniť následky úrazu pomôže aj hrubá vetrovka, čiapka či rukavice.

Vhodné oblečenie chráni človeka aj pred silným mrazom a vznikom omrzlín. Najčastejšie bývajú omrzlinami postihnuté koncové a nechránené časti tela, ako prsty, nos či tvár. Postihnuté miesto spoznáme podľa toho, že je bledšie až voskové, je necitlivé a neskôr sa môže objaviť bodavá bolesť.

"K prvej pomoci v takomto prípade patrí postupné zahrievanie, v žiadnom prípade nesmieme trieť postihnuté miesto snehom, hrozí riziko poškodenia kože. Pacienta zohrievajme vlastnými rukami, ak má napríklad omrznuté prsty na ruke, sám si ju môže dať pod pazuchu. Pomáha teplo aj vlažné obklady, nikdy nie horúca voda. Ak sa objavia pľuzgiere, vyhľadajme lekára," dodala Mesárošová.