Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

APEL ZÁCHRANÁROV: Vyhýbajte sa slnku a nezabúdajte na pitný režim

Na archívnej snímke muž sa prechádza na kúpalisku Kuchajda počas letných horúčav v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Extrémne teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, aj pre mladého zdravého človeka, upozorňuje Krčová.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Záchranári v súvislosti s piatkovými horúčavami apelujú na ľudí, aby sa zbytočne nevystavovali teplu a dodržiavali pitný režim. "V žiadnom prípade nemožno nechávať deti, seniorov, bezvládnych ľudí a zvieratá v zaparkovanom aute," upozornila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Teploty môžu v piatok dosiahnuť v niektorých oblastiach Slovenska 33 až 37 stupňov Celzia, Slovenský hydrometeorologický ústav v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého aj druhého stupňa pred vysokými teplotami. "Extrémne teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, aj pre mladého zdravého človeka. Najohrozenejšie skupiny sú deti, seniori, tehotné ženy a chronickí pacienti, najmä kardiaci a diabetici," upozornila Krčová.

Záchranári odporúčajú vyhýbať sa počas horúčav nadmernej fyzickej aktivite a slnku. "Ak je to možné, treba sa zdržiavať v tieni, nevystavovať sa priamemu slnku a priebežne sa ochladzovať," doplnila Krčová.