Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Odvolávanie Mikulca sa presúva na september

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: TASR - Jakub Kotian

Mikulca sa opakovane pokúša odvolať opozícia z iniciatívy Smeru-SD.

Bratislava 26. júla (TASR) - Odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) sa posúva na septembrovú riadnu schôdzu parlamentu. V rokovacej sále Národnej rady (NR) SR ani po prestávke nebol dostatok poslancov, parlament tak nebol uznášaniaschopný. V pléne chýbala aj opozícia. Podpredseda snemovne Gábor Grendel (OĽANO) preto ukončil 36. schôdzu a odvolávanie preložil.

Mikulca sa opakovane pokúša odvolať opozícia z iniciatívy Smeru-SD. Kritizuje ho, okrem iného, za rozhodnutie pozastaviť činnosť vyšetrovateľke Diane Santusovej, vedúcej tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý vyšetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Naďalej mu vyčíta aj situáciu v bezpečnostných zložkách a podozrenia z manipulovania vyšetrovaní.

Mikulec sa opozičného pokusu o jeho odvolanie z funkcie neobáva. Návrh na vyslovenie nedôvery označil za legitímne právo opozície. O zotrvaní Mikulca aj policajného prezidenta Petra Kovaříka vo funkcii by mala rokovať aj koaličná rada. Sme rodina hovorí o nezodpovedaných otázkach.