Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Začínajúce až mierne sucho je zatiaľ na malom území juhozápadu SR

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Pre jesennú sejbu je dôležité relatívne nasýtenie pôdy.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Začínajúce až mierne sucho je zatiaľ na malom území juhozápadného Slovenska. Striedajú sa obdobia s nadnormálnymi a podnormálnymi zrážkami. Pre TASR to uviedli klimatológ Pavel Faško a Lívia Labudová zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Výdatnejšie zrážky mohli podľa Faška poľnohospodárom skomplikovať zber úrody, dodržiavanie termínov a to najmä v druhej polovici septembra. "Súčasne však treba zdôrazniť, že nepriaznivú bilanciu zrážok, ktorá na Slovensku prevláda už od minuloročnej jesene, tieto zrážky iba zmiernili a odvrátili bezprostrednú hrozbu mimoriadneho sucha, ktoré sa na krajnom východe ešte v akútnej forme prejavovalo aj v prvom týždni septembra," poukázal.

Faško tvrdí, že ak by nenastalo približne trojtýždňové daždivé obdobie, situácia na východnom Slovensku by bola veľmi nepriaznivá. Dážď podporil vlahou vrchné časti zemského povrchu. Prienik vlahy je však podľa klimatológa diskutabilnejší. Málo intenzívny dážď a menej priepustné geologické štruktúry flyšového pásma, ktoré sú na východnom Slovensku, zrýchľovali povrchový odtok dažďovej vody. "Lepšie je to pri topení snehovej pokrývky, kedy je prenikanie vody do hlbších vrstiev pôdy výrazne úspešnejšie," poznamenal.

Pre jesennú sejbu je dôležité relatívne nasýtenie pôdy. Celé západné Slovensko ho má pod 40 percent. "Na veľkej časti Podunajskej nížiny je to dokonca pod 20 percent," podotkla Labudová. Uviedla, že poľnohospodári z Národnej reportovacej siete dopadov sucha zatiaľ nehlásia problémy so vzchádzaním a stavom porastov ozimín, predovšetkým jačmeňa ozimného a repky olejnej. Uplynulé zrážky im vytvorili dobré podmienky. "Vzchádzanie ozimnej pšenice bude pravdepodobne záležať od ďalšieho priebehu jesene z hľadiska zrážok, najmä na západe Slovenska," povedala.

Deficit zrážok na Slovensku od septembra 2021 do tohtoročného septembra predstavuje 161 milimetrov. "Čiže ako keby každému metru štvorcovému územia Slovenska chýbalo v tomto 13- mesačnom období 161 litrov vody zo zrážok," vysvetlil Faško. Stav sa však podľa neho zhoršuje, pretože momentálne je v októbri opäť málo zrážok. To znamená, že deficit sa v období od minuloročného septembra do októbra 2022 približuje k úrovni 200 milimetrov.