Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Zadržaných protestujúcich záchranárov v utorok polícia prepustila

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Lekárske odborové združenie (LOZ), Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR či Slovenská lekárska komora (SLK) vyjadrili zdravotníckym záchranárom podporu.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Dvoch zdravotníckych záchranárov, ktorých v utorok polícia obmedzila na osobnej slobode v súvislosti s protestom pred Národnou radou (NR) SR, prepustili z policajnej cely. Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ) o tom večer informovala na sociálnej sieti.

"Ďakujeme za všetku podporu. A hlavne ďakujeme všetkým, ktorí stále ostávate pri pacientoch," uviedla komora s tým, že stanovisko zverejní neskôr.

Lekárske odborové združenie (LOZ), Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR či Slovenská lekárska komora (SLK) vyjadrili zdravotníckym záchranárom podporu. Zásah polície považujú za unáhlený a odsudzujú ho. Záchranári upozorňujú na neriešenie svojho postavenia i postavenia zdravotníkov zo strany vlády i poslancov NR SR. Pripomenuli sľuby o zvyšovaní miezd v zdravotníctve.

Ako pre TASR uviedol bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff, dôvodom obmedzenia na osobnej slobode boli podozrenia zo spáchania trestného činu. Bratislavskí policajti pri dohľade na verejný poriadok v priebehu utorkového popoludnia zaznamenali zvýšený počet ľudí pred priestorom NR SR. Policajné hliadky ich opakovane vyzvali, aby sa z dôvodu vyhláseného núdzového stavu na území Slovenska nezhromažďovali.

Opakované výzvy policajtov podľa hovorcu bratislavskej polície Michala Szeiffa nerešpektovali. Keďže na mieste odmietli zaplatiť blokovú pokutu, nahlásia ich príslušnému Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Jedným z predvedených na obvodné oddelenie bol prezident SKZZ František Majerský.