Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

FOTO: Zahraničné cesty pápeža Františka od začiatku jeho pontifikátu

Pápež František žehná veriacim, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Pozrite si prehľad apoštolských ciest pápeža Františka.

Bratislava 12. septembra (TASR) - V dňoch 12. - 15. septembra 2021 absolvuje pápež František apoštolskú návštevu Slovenskej republiky.



V tejto súvislosti TASR prináša prehľad apoštolských ciest pápeža Františka od začiatku jeho pontifikátu.


2013



Brazília - (22. - 28. júla)

Prvá apoštolská cesta pápeža Františka. V Riu de Janeiro sa zúčastnil na Svetových dňoch mládeže. Záverečná modlitebná vigília sa konala na pláži Copacabana.

Pápež František na oficiálnej návšteve Brazílie.
Foto: TASR/AP


2014



Jordánsko, Izrael, Palestína - (24. - 26. mája)

Počas druhej apoštolskej cesty pápež František navštívil Svätú zem. V Ammáne na štadióne odslúžil svoju prvú omšu vo Svätej zemi. Podporil právo Izraela na svoju existenciu, ale zároveň vyhlásil, že Palestínčania si tiež zaslúžia mať nezávislý štát.

Pápež František sa modlí pri Múre nárekov.
Foto: TASR/AP


Južná Kórea - (14. - 18. augusta)

Počas návštevy vyzval na obnovenie mierového procesu na rozdelenom Kórejskom polostrove a blahorečil 124 kórejských mučeníkov.

Pápež František sa modlí pred bielymi krížmi v komunite Kotoné, venujúcej sa starostlivosti o ľudí s rôznymi typmi ťažkého genetického postihnutia, ktorí sú často využívaní ako ospravedlnenie pre interrupcie, 16. augusta 2014.
Foto: TASR/AP Photo


Albánsko - (21. septembra)

Prvá európska krajina, ktorú pápež František navštívil počas pontifikátu.


Francúzsko - (25. novembra)

Pápež František vystúpil na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu. Posledným pápežom, ktorý navštívil EP, bol Ján Pavol II. 11. októbra 1988.


Turecko (28. - 30. novembra)

Počas návštevy vyzval k spoločnému úsiliu v boji proti organizácii Islamský štát (IS). V sprievode veľkého muftiho Istanbulu Rahmi Yarana navštívil Modrú mešitu a niekdajší byzantský chrám Hagia Sofia.

Pápež František (vľavo) a veľký mufti Istanbulu Rahmi Yaran počas príchodu do Modrej mešity v Istanbule 29. novembra 2014.
Foto: TASR/AP



2015



Srí Lanka a Filipíny (12. – 19. januára)

Na Srí Lanke kanonizoval prvého svätca pôsobiaceho na ostrove - misionára zo 17. storočia Jozefa Vaza. Vyzýval na zmierenie medzi skupinami obyvateľstva na ostrove Cejlón. Stal sa tretím pápežom, ktorý navštívil Filipíny - tretiu najväčšiu katolícku krajinu na svete.

Pápež kýva ľuďom po príchode do filipínskeho mesta Tacloban v sobotu 17. januára 2015.
Foto: TASR/AP



Bosna (6. júna)

Išlo o tretiu pápežskú návštevu tejto krajiny od jej odtrhnutia sa od bývalej Juhoslávie a vypuknutia občianskej vojny z rokov 1992 - 1995.


Ekvádor, Bolívia, Paraguaj (5. - 13. júla)

Obhajoba chudobných a ich práv patrila k hlavným témam cesty pápeža po "domovskej" Južnej Amerike.

Na snímke druhý sprava pápež František, vpravo paraguajský prezident Horacio Cartes počas uvítacieho ceremoniálu po prílete na medzinárodné letisko Silvia Pettirossiho v paraguajskom Asuncióne.
Foto: FOTO TASR/AP


Kuba a Spojené štáty americké (USA) (19. - 28. septembra)

František sa stal tretím pápežom, ktorý navštívil komunistickú Kubu. Pred ním to boli Ján Pavol II. (1998) a Benedikt XVI. (2012).

V USA sa František stal prvým pápežom, ktorý prehovoril v americkom Kongrese. Pred sídlom Organizácie Spojených národov v New Yorku prvýkrát zaviala aj zástava Vatikánu, keď vystúpil pred delegátmi Valného zhromaždenia OSN.

Na snímke uprostred pápež František, druhý sprava americký prezident Barack Obama a vpravo jeho manželka Michelle na leteckej základni Andrews Air Force Base neďaleko Washingtonu 22. septembra 2015.
Foto: TASR/AP



Keňa, Uganda, Stredoafrická republika (25. – 30. novembra)

Išlo o prvú cestu pápeža Františka do Afriky. Hlavnou témou apoštolskej cesty bola: Afrika postaví most medzi kresťanmi a moslimami.

Pápež František počas svojej návštevy v Stredoafrickej republike
Foto: TASR/AP

2016


Kuba, Mexiko (12. – 18. februára)


Pápež František pricestoval na Kubu na historicky prvé stretnutie s vodcom ruskej pravoslávnej cirkvi patriarchom Kirillom. Išlo o vôbec prvé stretnutie tohto druhu odvtedy, ako sa v 11. storočí od seba odvrátili východná a západná cirkev.

Pápež František a kubánsky preziden Raul Castro na letisku v Havane.
Foto: TASR/AP


V Mexiku zasa vyzval lídrov krajiny, aby vyriešili problémy s drogovým násilím, a odsúdil spôsob, akým boli vykorisťovaní a vylučovaní zo spoločnosti mexickí Indiáni.


Grécko (16. apríla)

Pápež František, ekumenický patriarcha Bartolomej I. a aténsky arcibiskup Ieronymos II. podpísali na ostrove Lesbos vyhlásenie vyzývajúce na solidaritu s utečencami. Pápež odletel z ostrova so skupinou 12 moslimských utečencov zo Sýrie, ktorých vzal do Ríma.


Arménsko (24. - 26. júna)

Pápež František druhýkrát počas svojho pontifikátu odsúdil genocídu Arménov v rokoch 1915 - 1916.


Poľsko (27. - 31. júla)

Navštívil Krakov pri príležitosti Svetových dní mládeže, ale aj koncentračný tábor Auschwitz.

Pápež František pri múre smrti v bývalom nacistickom tábore Auschwitz in Oswiecime v Poľsku, 29.7. 2016.
Foto: TASR AP


Gruzínsko, Azerbajdžan (30. septembra - 2. októbra)

V Tbilisi sa na slávení eucharistie nezúčastnil ani jeden predstaviteľ gruzínskej pravoslávnej cirkvi napriek tomu, že pápeža na letisku privítal aj patriarcha Ilia II.

V azerbajdžanskom Baku sa pápež stretol so slovenskými saleziánmi.


Švédsko (31. októbra - 1. novembra)

Historická návšteva protestantského Švédska sa uskutočnila pri príležitosti 500. výročia reformácie. V meste Lund sa pápež zúčastnil aj na slávnostnej ekumenickej pripomienke tohto výročia.


2017



Egypt (28. – 29. apríla)

Po Jánovi Pavlovi II. (2000) sa František stal druhým pápežom, ktorý navštívil Egypt. Stretol sa s prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, pápežom koptskej pravoslávnej cirkvi Tawadrosom II. (Teodorom II.) a s imámom Ahmadom Tajjibom.

Pápež František (vpravo) a veľký imám mešity al-Azhar Ahmad Tajjib počas stretnutia v Káhire 28. apríla 2017.
Foto: TASR/AP


Portugalsko (12. - 13. mája)

Pápež František svätorečil v pútnickom meste Fatima súrodencov Františka (Francisco Marto) a Hyacintu (Jacinta Martová), ktorým sa 13. mája 1917 údajne zjavila Panna Mária.


Kolumbia (6. - 11. septembra)

Na jednej z omši pápež blahorečil dvoch mučených duchovných - biskupa Jesúsa Emilia Jaramilla a kňaza Pedra Maríu Ramíreza - zabitých v bojoch medzi vládou a ľavicovými povstalcami.

Predstavitelia kolumbijskej domorodej komunity pózujú s pápežom Františkom 8. septembra 2017 v kolumbijskom Villavicenciu.
Foto: TASR/ AP



Mjanmarsko, Bangladéš (26. novembra - 2. decembra)

Pápežova cesta sa konala v čase krízy okolo moslimskej menšiny Rohingov, ktorých státisíce utiekli pred násilím z Mjanmarska do Bangladéša. Vyzval na prekonanie netolerancie, predsudkov a nenávisti.

Pápež František prijal 4. mája 2017 na súkromnej audiencii mjanmarskú líderku a nositeľku Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij.
Foto: TASR/AP


2018



Čile, Peru (15. - 21. januára)

Pápež František poprosil Čiľanov o odpustenie za nenapraviteľné škody spáchané deťom, ktoré boli sexuálne zneužité kňazmi.

V Peru odsúdil ničenie dažďových pralesov.


Švajčiarsko (21. júna)

Pápež František pricestoval do Ženevy, kde sa zúčastnil na podujatí Svetovej rady cirkví (SRC).


Švajčiarsky prezident Alain Berset (vpravo) víta pápeža Františka po jeho prílete na medzinárodnom letisku v Ženeve 21. júna 2018. Pápež František absolvuje jednodňovú návštevu švajčiarskej Ženevy, kde sa zúčastní na zasadnutí Svetovej rady cirkví.
Foto: TASR/AP


Írsko (25. - 26. augusta)

Išlo o prvú návštevu pápeža Írska po takmer 40 rokoch. František sa zúčastnil na Svetovom stretnutí rodín. V Dubline poprosil o odpustenie pre členov hierarchie katolíckej cirkvi, ktorí uchovávali v tajnosti sexuálne zneužívanie detí duchovnými.


Litva, Lotyšsko, Estónsko (22. - 25. septembra)

Návštevou pobaltských krajín si pápež František pripomenul aj 100. výročie nezávislosti pobaltského regiónu.

Pápeža Františeka víta litovská prezidentka Dalia Grybauskaite na letisku vo Vilniuse 22. septembra 2018.
Foto: TASR/AP



2019



Panama (22. - 27. januára)

Pápež František sa opäť zúčastnil na Svetových dňoch mládeže.

Účastníci Svetových dní mládeže sledujú pápeža Františka na veľkoplošnej obrazovke počas záverečnej svätej omše Svetových dní mládeže (SDM) v Campo San Juan Pablo II. v Panama City 27. januára 2019.
Foto: TASR/AP


Spojené arabské emiráty - SAE (3. - 5. februára)

Historicky prvá návšteva hlavy katolíckej cirkvi na Arabskom polostrove. Na pápežskej omši v Abú Zabí sa zišlo 170.000 ľudí.

Pápež František (v strede) sprevádzaný korunným princom emirátu Muhammadom ibn Zajdom Nahajánom (vpravo) a šejkom Muhammadom bin Rášidom Ál Maktúmom počas príchodu do prezidentského paláca v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch 4. februára 2019.
Foto: TASR/AP


Maroko (30. - 31. marca)

František navštívil Maroko po 33 rokoch od prvej návštevy tejto moslimskej krajiny pápežom Jánom Pavlom II. Približne 10.000 ľudí sa zúčastnilo na omši, ktorú odslúžil František.


Bulharsko, Severné Macedónsko (5. - 7. mája)

V bulharskom meste Rakovski odslúžil pre viac ako 200 detí omšu spojenú so svätým prijímaním. Európskych lídrov vyzval, aby sa zaoberali nerovným prerozdelením bohatstva a nízkou pôrodnosťou, ktorá podľa neho vytvorila medzi bohatšími a chudobnejšími štátmi Európy "železnú oponu".

Na vôbec prvú pápežskú návštevu Severného Macedónska odcestoval 7. mája. V hlavnom meste Skopje navštívil aj svätyňu zasvätenú Matke Tereze.

Na snímke pápež František reční pred pravoslávnym Chrámom svätého Alexandra Nevského v rámci návštevy Bulharska v Sofii 5. mája 2019.
Foto: TASR/AP


Rumunsko (31. mája - 2. júna)

Františkova cesta sa konala 20 rokov po historicky prvej pápežskej návšteve prevažne pravoslávneho Rumunska, ktorú v roku 1999 absolvoval Ján Pavol II. Počas návštevy František blahorečil sedem biskupov prenasledovaných komunistami.


Mozambik, Madagaskar, Maurícius (4. - 10. októbra)

Pred Františkom navštívil Mozambik len pápež Ján Pavol II., a to v roku 1988. František okrem iného navštívil nemocnicu s matkami a deťmi s HIV. Mozambik je totiž jednou z krajín s najväčším rozšírením epidémie AIDS na svete.

Na Madagaskare vyzval na ochranu miznúcich pralesov.

Na Mauríciu vyjadril znepokojenie nad rastúcim počtom mladých ľudí užívajúcich drogy v tejto krajine.

Pápež František hladí dieťa počas jeho návštevy nemocnice Zimpeto v Mapute 6. septembra 2019.
Foto: TASR/AP


Thajsko, Japonsko (20. - 26. novembra)

František pricestoval do dvoch krajín s katolíckou menšinou, ktoré žiadny pápež nenavštívil od 80. rokov 20. storočia. Na omši v Bangkoku odsúdil zneužívanie žien a detí na sex.

V Japonsku vyzval na jadrové odzbrojenie.

Pápež František sa zdraví s veriacimi 24. novembra 2019 v japonskom Nagasaki.
Foto: TASR/AP


2021


Irak (5. - 8. marca)


Pápež František absolvoval historickú apoštolskú cestu v Iraku, čím sa stal prvým pápežom, ktorý navštívil túto krajinu. V Bagdade v Kostole sv. Jozefa ako prvý rímsky pápež slúžil omšu podľa chaldejského obradu. Stretol sa aj s najvyšším duchovným predstaviteľom šiitských moslimov - ajatolláhom Alím Sístáním. Navštívil ruiny starovekého mesta Ur spätého s pamiatkou biblického patriarchu Abraháma, ako aj mestá Arbíl a Mósul. Okrem iné vyzval na skoncovanie s extrémizmom a násilím.

Pápež František (uprostred) prichádza celebrovať sv. omšu do Chaldejskej katedrály sv. Jozefa 6. marca 2021 v Bagdade.
Foto: TASR/AP