Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

P. Zajac: Firme SQM sa darí aj u ďalších smeráckych funkcionárov

Na snímke zľava poslanci Radoslav Procházka, Ivan Uhliarik a Pavol Zajac. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zároveň ho zaujíma, kto za SQM stojí a kto odporúča "smeráckym funkcionárom", aby obstarávali verejné zdroje práve cez túto súkromnú spoločnosť.

Bratislava 16. mája (TASR) – Súkromnej spoločnosti SQM, ktorá mala pre Slovenskú správu ciest (SSC) obstarávať zákazky za takmer 200 miliónov eur, sa v súčasnosti darí aj v Košickom a Banskobystrickom kraji. Na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR to vyhlásil opozičný poslanec Pavol Zajac (KDH).

Práve táto opozičná strana minulý týždeň upozornila na zmluvu SSC so spomínanou spoločnosťou. Firma mala pre cestárov hľadať dodávateľov stavieb. SSC takýto krok pre portál etrend.sk odôvodnila urýchlením vysúťaženia projektov. Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) po zverejnení týchto informácií zmluvu zrušil.

"Tejto firme sa darí aj u ďalších smeráckych funkcionárov," vyhlásil dnes Zajac. Spoločnosť podľa neho začala v posledných dňoch obstarávať tri zákazky pre Košický samosprávny kraj v objeme zhruba 12 miliónov eur, ako aj zákazku pre Banskobystrický kraj za necelých päť miliónov eur. "Ako je možné, že sa tejto firme tak darí?" spýtal sa opozičný poslanec.

Zároveň ho zaujíma, kto za SQM stojí a kto odporúča "smeráckym funkcionárom", aby obstarávali verejné zdroje práve cez túto súkromnú spoločnosť. Podľa vlastných slov má podozrenia a indície, kto to môže byť, no nechcel sa k nim vyjadriť. "Keďže ich nevieme zatiaľ dokázať, zdržal by som sa konkrétností," podotkol.

V kladení otázok však Zajac pokračoval. Ministra Počiatka sa spýtal, aké personálne opatrenia v tejto veci urobil u ľudí, ktorí niesli zodpovednosť za zrušenú zmluvu. "Chcem sa spýtať, kto z ministerstva dopravy odsúhlasil takúto zmluvu," doplnil. Podozrivé mu je tiež, že pri jednostrannom zrušení zmluvy zo strany ministerstva súkromná spoločnosť neprotestuje. Podľa poslanca to naznačuje, že rezort dopravy a firma konali v zhode. "Nielen pri zrušení tejto zmluvy, ale aj pri jej uzatvorení," dodal Zajac.

Podľa ministerstva dopravy bola zmluva so spoločnosťou SQM v kompetencii Slovenskej správy ciest. "Skôr ako sa KDH začalo vyjadrovať k tejto téme, predmetná zmluva už bola v procese zrušenia," uviedol rezort dopravy v reakcii na dnešné vyjadrenia poslanca Zajaca.

Pred samotným zrušením zmluvy sa podľa ministerstva nič z nej ani nerealizovalo a SSC ju uzatvorila len ako záložný plán. "Pretože kvôli nečinnosti bývalého vedenia necelých sedem mesiacov pred skončením tohto programového obdobia stále zostávajú nezazmluvnené projekty na cestách I. triedy za približne 150 miliónov eur," upozornil rezort dopravy.

Aj napriek tomu je ministerstvo presvedčené, že súťaž prebehla v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. "Z tohto dôvodu nebolo potrebné vyvodiť žiadne personálne dôsledky," dodal rezort dopravy.