Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na základný vojenský výcvik nastúpilo najviac účastníkov za 5 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pevne verím, že počas základného výcviku novoprijaté vojačky a vojaci získajú všetky potrebné zručnosti, uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

Bratislava 13. januára (TASR) - Na základný vojenský výcvik nastúpilo najviac čakateľov prípravnej štátnej služby a absolventov vysokých škôl za uplynulých päť rokov. Príprava 491 nováčikov bude z kapacitných a organizačných dôvodov prebiehať súbežne v Martine a na Lešti. Úspešní absolventi zložia vojenskú prísahu 25. februára počas slávnostného vyradenia. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Sú to skvelé správy - po rekordnom počte prihlášok do Ozbrojených síl SR máme aj rekordný počet vyhovujúcich uchádzačov, ktorí sú už na tej najlepšej ceste stať sa profesionálnymi vojakmi a vojačkami Ozbrojených síl SR,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Množstvo záujemcov prisudzuje rezort zlepšovaniu podmienok pre profesionálnych vojakov.

Vysoký záujem o službu v Ozbrojených silách (OS) SR ocenil aj náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. „Pevne verím, že počas základného výcviku novoprijaté vojačky a vojaci získajú všetky potrebné zručnosti,“ povedal. Dodal, že v rámci oboch výcvikových lokalít sú prijaté opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19. Všetci účastníci výcviku sú proti ochoreniu zaočkovaní.

Na archívnej snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Po nástupnej administratíve a vystrojení boli nováčikovia zaradení do výcvikových čiat, v ktorých začal výcvik v súlade s programami prípravy. V nasledujúcich týždňoch čakatelia absolvujú výcvik zameraný na zvládnutie základných vojenských vedomostí a praktických zručností v ovládaní zbraní.

Prvá fáza výcviku je zameraná na adaptáciu na vojenský život a rôzne druhy odbornej prípravy v oblastiach poradovej, taktickej, spojovacej, ženijnej, zdravotníckej, ako aj telesnej zdatnosti a psychickej odolnosti. V teoretickej príprave sa oboznámia s účinkami jadrových, chemických a biologických zbraní a s opatreniami pri úniku toxických látok.