Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Zákon o mediálnych službách i nájomné byty prerokujú v marci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Výstavba nových nájomných bytov by mala byť podľa návrhu systémom neutrálnym voči štátnemu rozpočtu aj voči rozpočtu samospráv.

Bratislava 8. februára (TASR) - O návrhu zákona o mediálnych službách i návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania budú poslanci Národnej rady (NR) SR rokovať až na marcovej schôdzi. Oba návrhy boli pôvodne zaradené do programu aktuálnej schôdze, v utorok rozhodli o presunutí bodov. Návrh, ktorý má umožniť výstavbu nájomných bytov, sa presúval už viackrát. Obe právne úpravy sú v druhom čítaní.

Návrh zákona o mediálnych službách z dielne ministerstva kultúry má nahradiť doterajší zákon o vysielaní a retransmisii a tzv. zákon o digitálnom vysielaní. Nová legislatíva by zaradila do regulačného rámca audiovizuálnych mediálnych služieb aj platformy na zdieľanie videí, na ktoré by sa vzťahovala povinnosť dodržiavať zákonné požiadavky ochrany vo vzťahu k maloletým, a to najmä z hľadiska podnecovania k nenávisti, násiliu alebo terorizmu.

Výstavba nových nájomných bytov by mala byť podľa návrhu systémom neutrálnym voči štátnemu rozpočtu aj voči rozpočtu samospráv. Nájom týchto bytov by mal byť vďaka štátnej podpore o 30 % lacnejší ako v prípade komerčných prenájmov.