Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Zákon o sociálnych službách diskriminuje sociálne odkázaných

Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii zástupca Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA).

Bratislava 6. Septembra (TASR) - Štát diskriminuje prijímateľov sociálnych služieb a porušuje všeobecnú prístupnosť ku službám verejného záujmu štátu.

Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii zástupca Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA). Terčom kritiky IVRY sú vysoké poplatky, ktoré seniori a osoby so ZŤP musia platiť v zariadeniach sociálnych služieb.

IVRA v tejto súvislosti 4. septembra požiadala Generálnu prokuratúru SR a už v marci tohto roku aj ombudsmana o začatie konania a podanie podnetu na Ústavný súd SR. Podnet sa týka novely zákona o sociálnych službách, konkrétne §72 z roku 2010 a jeho súladu s Ústavou SR, Zmluvou o Európskej únii i Dohovorom o právach osôb so zdravotným postihnutím.

Spomínaná novela zaväzuje platiť prijímateľov sociálnych služieb a ich rodiny za odbornú činnosť – pomoc pri odkázanosti osoby na pomoc inej osoby. Výška úhrady sa vypočítava z nákladov na mzdy, platy a odvody zamestnancov sociálnych zariadení.

Martin Halás z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív tvrdí, že sa tým obciam a VUC-kám umožnilo stanoviť vysoké, neprimerané úhrady za sociálne služby. "Vedú nás k tomu podnety občanov, ktorí už nevládzu platiť zvýšené náklady na pobyt a služby v zariadeniach sociálnych služieb," uviedol Halás a dodal že sa im v tejto veci prihlásilo už viac ako 50 ľudí z celého Slovenska.

Zákon tak podľa neho nezachováva všeobecnú prístupnosť k službám všeobecného záujmu a ich cenovú prijateľnosť. "Prístup k službám verejného záujmu štátu je základné právo zahrnuté vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv," dodal Halás.

Zákon o sociálnych službách diskriminuje podľa Halása prijímateľov sociálnych služieb aj tým, že prijímatelia iných služieb verejného záujmu, ako sú žiaci, študenti, alebo väzni nemajú povinnosť prispievať na mzdy a odvody do poisťovní zamestnancov v zariadeniach, ktoré navštevujú. Podľa Halása tým zákon vytvoril občanov dvoch kategórií.

"Navyše sa dostávame do absurdnej situácie, kedy štát dáva na jedného väzňa 36 eur denne a od sociálne odkázaného si naopak pýta denne 30 eur," povedal Halás.

IVRA podľa jeho slov komunikuje o tejto téme aj s poslancami parlamentu i s ministrom práce sociálnych veci a rodiny Jánom Richterom (Smer-SD). "Poslanci sa venovať tejto téme veľmi nechcú, od ministra sme zasa počuli, že by tento problém mala riešiť celková zmena zákona, ktorá by mala vstúpiť do platnosti od roku 2014."

Dodal však, že dúfa, že novela bude na základe nálezu a vyjadrenia Ústavného súdu odstránená zo zákona skôr.