Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zákon o občianstve pripravil doteraz o slovenský pas 722 ľudí

Minister vnútra SR Robert Kaliňák. FOTO TASR/Štefan Puškáš

Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra SR.

Bratislava 16. februára (TASR) - Zákon o štátnom občianstve pripravil za tri a pol roka (od 17.7.2010 do 14.2.2014) o slovenský pas 722 ľudí, z toho 310 mužov a 412 žien. Najviac z nich (289) stratilo slovenské občianstvo pre prijatie českého. Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra SR.

O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo nemecké (143), rakúske (94), britské (62), maďarské (47), americké (17), holandské (13), nórske (12), belgické (7), írske (6), talianske a švajčiarske (obe po 5), francúzske, kanadské a austrálske (všetky po 4), islandské, čínske a švédske (všetky po 2), ukrajinské, ruské, dánske a novozélandské (všetky po 1).

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný.

V súčasnosti sa zmiernením zákona zaoberá ministerstvo vnútra. Do medzirezortného pripomienkového konania by sa mala dostať opravená novela v prvom polroku tohto roka. Minister vnútra Robert Kaliňák avizoval, že podľa novely by ľudia, ktorí stratili slovenské občianstvo prijatím občianstva iného štátu, mohli slovenský pas získať späť.

Súčasná právna norma je momentálne na Ústavnom súde SR. Skupina poslancov Národnej rady SR, ktorú vedie Gábor Gál (Most-Híd), namieta, že ustanovenie zákona hovoriace o strate štátneho občianstva SR tým, že občan prijme štátne občianstvo iného štátu, je v rozpore s Ústavou SR. Ústavný súd SR o tom stále nerozhodol.