Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Zákony nevznikajú tak, že si niekto niečo šnupne, reagoval premiér

Foto: TASR/Štefan Puškáš

"Som za zníženie počtu poslancov NR SR, ale takéto rozhodnutia sa prijímajú na základe dohôd," zdôraznil premiér.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Zákony podľa premiéra Roberta Fica nevznikajú tak, že si niekto niečo šnupne a napíše ich. Ako reakciu na vyhlásenie SaS to uviedol po dnešnom rokovaní vlády SR. Strana ponúka vládnemu Smeru-SD svojich 11 hlasov, ktoré potrebuje na ústavnú väčšinu, aby mohol zrušiť trestnoprávnu imunitu a znížiť počet poslancov Národnej rady (NR) SR zo 150 na 100.

"Som za zníženie počtu poslancov NR SR, ale takéto rozhodnutia sa prijímajú na základe dohôd," zdôraznil s tým, že rozhovory ohľadom zmeny Ústavy SR týkajúcej sa trestnoprávnej imunity a počtu poslancov má viesť predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý ich už pripravuje. Fico upozornil, že až do ich ukončenia žiadny podobný návrh zákona nepodporia.

"Musia si sadnúť politické strany. To musí mať nejakú kvalitu a kultúru. Tu niekto príde a capne na papier 100 poslancov, nikoho sa nepýta, s nikým to neodkomunikuje a teraz bude mediálne a politicky niekoho vydierať. Touto cestou určite nepôjdeme," avizoval.

Odmieta postup a spôsob, akým SaS prišla s návrhom. Parlament sa ním bude zaoberať už na najbližšej schôdzi, ktorá sa začína 2. mája. "Rozhodnúť len tak, že si niekto večer len tak pri 'jointíku' niečo napíše, to odmietam. Vo vzťahu k ústave je to absolútne neúctivé a neprofesionálne," uzavrel premiér.

"Podobný slovník rozhodne nepatrí do úst predsedu vlády, je to veľmi nedôstojné," reagoval na Ficove slová o "jointíku" predseda SaS Richard Sulík. Odmietnutie spomínaných návrhov by podľa neho znamenalo, že Robertovi Ficovi nikdy nešlo ani o zníženie počtu poslancov ani o zrušenie trestnoprávnej imunity.

"Bol to len pokus, ako prekryť fakt, že strana Smer nemá riešenia na vážne ekonomické problémy krajiny," uviedol Sulík. Pripomenul, že premiér ešte pred niekoľkými dňami sám vyhlasoval, že takéto návrhy podporuje, preto si treba podľa šéfa liberálov klásť otázku, kedy majú ľudia brať Fica vážne.