Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Žalobou proti nečinnosti verejnej správy by sa mohlo žiadať i odškodné

Na snímke poslanci počas hlasovania na 83. schôdzi parlamentu v Bratislave v piatok 17. februára 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Pojednávania, ktoré sa budú týkať preskúmavania rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu, by mali byť vždy neverejné.

Bratislava 15. marca (TASR) - Žalobou proti nečinnosti orgánov verejnej správy by sa po novom dalo domáhať aj finančnej kompenzácie. Vyplýva to z návrhu novely Správneho súdneho poriadku z dielne Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, ktorú v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Podľa doterajšieho znenia zákona sa mohol žalobca v konaní o žalobe proti nečinnosti orgánu verejnej správy domáhať len odstránenia tejto nečinnosti. "Návrhom zákona sa rozširuje možnosť domáhať sa aj primeraného zadosťučinenia vzhľadom na ujmu spôsobenú nečinnosťou orgánu verejnej správy," uviedol rezort v dôvodovej správe.

Novela zákona reaguje na viaceré rozsudky Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) proti Slovenskej republike, "v ktorých vyslovil závery, ktoré naznačujú neúčinnosť vnútroštátneho mechanizmu nápravy porušenia práva na prejednanie veci v primeranej lehote v konaniach prebiehajúcich pred správnymi orgánmi a následne pred súdmi".

Existujúci kompenzačný účinok nápravy porušenia práva na prerokovanie veci v primeranej lehote v správnom konaní dosiahnuteľný iným prostriedkom nápravy je podľa ESĽP neistý a v praxi málo využívaný. "Slovenskej republike bola vytknutá pretrvávajúca potreba kumulovaného využitia viacerých prostriedkov nápravy," skonštatovalo MS v navrhovanom materiáli.

Pojednávania, ktoré sa budú týkať preskúmavania rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu, by mali byť vždy neverejné.

Nová legislatíva by mohla byť účinná od 1. júla.