Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zamerané na plachty alebo Aký materiál si vybrať?

Foto: Ilustračný obrázok

Počas spánku naše telo odpočíva a regeneruje.

Bratislava 20. júla (OTS) - Aby toho ale bolo schopné, potrebuje k tomu vytvoriť vhodné prostredie. O tom, že spánok ovplyvňuje výber postele a matraca určite viete, napadlo by vás ale, že na neho má veľký vplyv aj plachta, na ktorej ležíte?

Plachty sú rovnako dôležité ako posteľ

Plachtu berieme ako samozrejmosť, pritom by sme jej výber rozhodne nemali podceňovať. Je v tesnom kontakte s našou pokožkou, dotvára aj celkový dojem z miestnosti. Keď sa pre ňu vydáme do obchodu, väčšinou riešime jej rozmer a farbu. Nie že by to bolo zlé, oboje je dôležité, ešte dôležitejšia je ale kvalita materiálu.

Keď toto podceníme, po prvom alebo druhom vypraní je nám do plaču. Farby vybledli, plachta sa vyťahala, z pekného kúsku textilu je niečo úplne iné.

Prečo starostlivo vyberať materiál?

Každý materiál má svoje špecifické vlastnosti, navyše sa hodí napríklad aj na iné ročné obdobie. Niektoré materiály udržujú teplo a sú tou najlepšou voľbou na chladné mesiace. Iné zase teplo odvádzajú a pýšia sa aj vyššou savosťou. Takéto materiály sú vhodné na letné mesiace.

Viete, že materiál ovplyvňuje aj to, či sa plachta krčí a ako dlho vám bude slúžiť?

Bavlna ako prírodný materiál, nikdy neomrzí

Naše babičky nič iné ako plachtové prestieradlá nepoznali, aj dnes, keď si môžu vyberať, im ale dávajú často prednosť. Ako by aj nie. Sú hypoalergénne, priedušné, dobre sajú pot a v lete chladia, v zime hrejú. Znesú aj vysokú teplotu prania a žehlenia.

Viete, že na trhu sú ako bavlnené plachty v podobe plachty, tak aj tie v napínacom prevedení so sťahovacou gumičkou po obvode?

Bambus je novinkou poslednej doby


Bambusové vlákna sú všeobecne obľúbené pre svoje antibakteriálne účinky, platí to aj u plachiet. Tie sú odolné voči plesniam, roztočom aj baktériám, skvele odvádzajú vlhkosť a sú aj odolné. Spať na nich môžu bez obáv aj alergici.


Froté plachty príjemne hrejú

Plachty z klasického froté majú vysoké rohy
, takže dokonale sadnú na každý matrac. Sú príjemne mäkké, jemné, hrejú a ich povrch je skoro ako mach. Froté plachty sa nežehlia a hodia sa hlavne na zimu.

Jersey plachty majú veľa priaznivcov

Plachta dnešnej doby je z úpletu, aký poznáme napríklad z tričiek. Po celom obvode je všitá guma, aby sa plachta na matrac dobre navliekala a držala na ňom. Základom je bavlna obohatená o elastické vlákna. Jersey plachty sú vhodné na celoročné užívanie.

Damaškové plachty vás okúzlia na prvú dobrú


Moderné plachty z jersey si vás nezískali, tie klasické plátnové sa vám zase zdajú obyčajné? Radi by ste niečo špeciálne? Čo napríklad plachty z damašku, ktoré môžete zladiť aj s obliečkami rovnakého vzoru. Damašek sa leskne, je pevný, skoro sa nezráža a vyrába sa z veľmi tenkých nití 100% česanej bavlny.

Viete, že pri výbere materiálu by ste mali sledovať aj jeho gramáž? Plachty s nízkou gramážou bývajú väčšinou nekvalitné a dlho vám nevydržia. Dajte prednosť tým s vyššou gramážou a budete príjemne prekvapení.