Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zamestnávanie vysokokvalifikovaných cudzincov na Slovensku

Foto: Americká obchodná komora v Slovenskej republike

Diskusia o výzvach a perspektívach do budúcnosti.

Bratislava 29. januára (Teraz.sk-OTS) - Slovensko začína pociťovať nedostatok kvalifikovaných pracovníkov najmä v oblastiach s vyššou pridanou hodnotou: Je teda možné hľadať efektívnejšie nástroje na prilákanie vysokokvalifikovaných zamestnancov na Slovensko?

Odpovede (aj) na túto otázku budú hľadať predstavitelia vlády, štátnej správy, Európskej komisie, medzinárodných organizácií, mimovládnych organizácií a biznisu v rámci konferencie o migračnej politike a stratégií manažmentu migračných tokov. Jedinečnú diskusiu realizuje Americká obchodná komora v SR v spolupráci s Inštitútom pre rozvoj spoločnosti, dňa 31. januára 2013 v hoteli NH Gate One v Bratislave, so začiatkom o 9.00 h.

Konferenciu by mal slávnostne otvoriť podpredseda vlády a minister vnútra, Robert Kaliňák. Na konferencii tiež vystúpia niekoľkí zahraniční hostia, vrátane:

Lieven BROUWERS, Špecialista na vysokokvalifikovaných migrantov; Riaditeľstvo pre vnútorné záležitosti (DG Home Affairs), Európska komisia
Elizabeth COLLETT, Riaditeľka, Inštitút pre migračnú politiku (Migration Policy Institute – Europe)
Tomáš HAIŠMAN, Riaditeľ, Odbor azylovej a migračnej politiky, Ministerstvo vnútra, Česká republika
Bernd HEMINGWAY, Regionálny riaditeľ, Medzinárodná organizácia pre migráciu (Európa)

Na prilákanie nových investícií a zrýchlenie prechodu na vedomostnú ekonomiku je nevyhnutné zabezpečiť dostatok kvalifikovaných pracovníkov. Preto považujeme za dôležité diskutovať o migračnej stratégií Slovenska, a to najmä s dôrazom na aktívnu migračnú politiku pre kvalifikovaných pracovníkov.

Veríme, že účasť medzinárodných hostí podporí zdieľanie najlepších praktik a príkladov v tejto oblasti a že jej výsledkom bude zlepšené porozumenie nových trendov a vývoja v oblasti migrácie vysokokvalifikovaných a úzko špecializovaných pracovníkov v strednej Európe.

Na konferencii tiež aktívne vystúpia predstavitelia viacerých ministerstiev a inštitútov zo Slovenska, vrátane štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, Branislava Ondruša, ako aj zástupcovia podnikateľskej sféry.