Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Zuzana Dolinková: Dlhodobý tlak na zdravotníkov je už neúnosný

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hoci je polovica decembra, ambulantní lekári stále nie sú dohodnutí na podmienkach pokračovania v zmluvnom vzťahu od januára 2021 so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Dlhodobý tlak na zdravotníkov je už tak neúnosný, že je len otázkou času, keď sa zdravotnícky systém začne samospádom rúcať ako domček z karát. Pre TASR to uviedla prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Zuzana Dolinková.

Poukázala na to, že hoci je polovica decembra, ambulantní lekári stále nie sú dohodnutí na podmienkach pokračovania v zmluvnom vzťahu od januára 2021 so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Zmluvy so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera majú ambulancie uzatvorené  na dobu určitú, a to konca roka 2020 a bez akéhokoľvek ďalšieho dohodovacieho konania. "Aktuálne rokovania so zdravotnou poisťovňou Dôvera sú v štádiu, ktoré zatiaľ k dohode od januára 2021 nesmerujú," komentovala.

Dolinková doplnila, že ZAP si s plnou vážnosťou uvedomuje, že to nie sú pozitívne správy pre pacienta. Zároveň však dodala, že tak ako každý rok, aj tento rok ZAP systematicky upozorňuje na neadekvátne financovania rezortu. Ak sa s týmto problémom nič nespraví, bude to mať podľa šéfky zväzu vplyv na dostupnosť zdravotnej starostlivosť pre pacienta, ktorá sa tak musí znížiť.