Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ZAP: Dôležité je reformovať aj špecializovanú ambulantnú starostlivosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Za alarmujúce považuje šéfka zväzu aj to, že nie sú známe dáta o dostupnosti špecialistov. Doplnila, že preťažené sú tiež špecializované ambulancie, ktoré nemajú kapacity naberať nových pacientov.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) považuje za dôležité, aby sa reformovala aj špecializovaná ambulantná zdravotná starostlivosť. Zdôrazňuje, že je neoddeliteľnou súčasťou zdravotného systému. Reagoval tak na návrh zákona o kategorizovaní ústavnej zdravotnej starostlivosti z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Prezidentka ZAP Jaroslava Orosová tvrdí, že "v záujme zachovania kontinuity a kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti musí reforma všeobecnej ambulantnej starostlivosti prebiehať ruka v ruke s reformou špecializovanej ambulantnej starostlivosti".

Za alarmujúce považuje šéfka zväzu aj to, že nie sú známe dáta o dostupnosti špecialistov. Doplnila, že preťažené sú tiež špecializované ambulancie, ktoré nemajú kapacity naberať nových pacientov. Poukázala na to, že niektorí špecialisti v niekoľkých miestach úplne absentujú a pacienti neraz musia na vyšetrenie u nich čakať aj niekoľko mesiacov.

"Oceňujeme záujem o všeobecné ambulancie, ale zároveň vyzývame vládu a MZ SR, aby sa rovnako seriózne zaoberali aj špecialistami," dodala.