Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Orosová: Krátenie platieb za poistencov štátu je devastačný krok

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Vzhľadom na aktuálnu daňovú prognózu sa má platba za poistencov štátu znížiť o viac ako 232 miliónov eur na sumu 1,2 miliardy eur.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) považuje krátenie platieb za poistencov štátu v poslednom kvartáli tohto roka o približne dve tretiny z pôvodnej sumy za "nepochopiteľný a devastačný krok". Pre TASR to uviedla prezidentka zväzu Jaroslava Orosová.

Zväz pritom hovorí o poklese z platieb z 358 miliónov eur na 125,5 milióna eur. Poukázal pritom na kritickú personálnu a materiálnu situáciu v zdravotníctve, ktorú navyše zhoršuje pandémia nového koronavírusu, ale aj na to, že zdravotníctvo je "chronicky podfinancované".

"Chýbajú nám lekári pri lôžku, všeobecní lekári, špecialisti, ale i sestry a ostatný personál a zdravotná starostlivosť je poskytovaná v chátrajúcich budovách často v havarijnom stave. Práve teraz, keď najviac očakávame urýchlené dofinancovanie a riešenie situácie, vidí štát priestor na krátenie," zhodnotila Orosová.

ZAP navyše poukázal na to, že aktuálne dochádza k odsúvaniu plánovaných výkonov pre nedostatok personálu a kapacít. Takýto krok preto podľa zväzu nemožno vnímať ako snahu o zlepšenie súčasnej ťažkej situácie slovenských zdravotníkov či zabezpečenie dostupnej kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre slovenských pacientov.

Vzhľadom na aktuálnu daňovú prognózu sa má platba za poistencov štátu znížiť o viac ako 232 miliónov eur na sumu 1,2 miliardy eur. Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) preto koncom septembra požiadal ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) o viazanie rozpočtových prostriedkov v spomínanej sume. Kritizuje to mimoparlamentný Hlas-SD, podľa ktorého tak vláda "hodila slovenské zdravotníctvo cez palubu", a vyzýval Lengvarského, aby to odmietol. Ten odkázal, že "vie, čo má robiť, čo sa týka ministerstva zdravotníctva".

Štát platí zdravotné poistenie napríklad za seniorov, deti, študentov, ženy na materskej či nezamestnaných.

Lengvarský v pondelok (4. 10.) v reakcii na nižšiu platbu štátu za svojich poistencov v tomto roku prisľúbil, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku v žiadnom prípade nebude ohrozené.