Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Dolinková: Vyzývame ministerstvo na zabezpečenie liekov proti COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom je, že pozitívni pacienti sa nevedia v lekárňach dostať k liekom, ktoré im predpísal ich ambulantný lekár.

Bratislava 18. februára (TASR) - Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) vyzval Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby pre pacientov zabezpečilo lieky proti ochoreniu COVID-19. Dôvodom je, že pozitívni pacienti sa nevedia v lekárňach dostať k liekom, ktoré im predpísal ich ambulantný lekár. TASR o tom vo štvrtok informovala poverená výkonná riaditeľka zväzu Michaela Nezníková.

Prezidentka ZAP Zuzana Dolinková uviedla, že rýchla a účinná liečba môže byť základom úspešného zvládnutia priebehu nákazy, ktorú by tak bolo možné správne manažovať ambulantne. Aby sa tak stalo, je podľa šéfky zväzu potrebné, aby boli všetky potenciálne účinné lieky pre slovenských pacientov dostupné.

"Považujeme preto za nekorektné, ak MZ SR opakovane apeluje na ambulantných lekárov, aby liečili pacientov na ambulanciách tak, aby nechodili v zanedbanom zdravotnom stave do nemocníc, pričom však štát nedokáže zabezpečiť potrebnú dostupnosť farmakoterapie pre zvládnutie účinnej liečby ochorenia COVID-19," poznamenala.

Pripomenula tiež, že ambulancie robia všetko preto, aby sa nápor na nemocnice znižoval.