Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Zápaly pľúc patria medzi najčastejšie príčiny úmrtia seniorov

Ilustračná fotka. Foto: TASR

V rámci prevencie je dôležité udržiavanie zdravého životného štýlu či vakcinácia.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Seniorov a chronicky chorých ohrozujú respiračné ochorenia. Pneumokokové zápaly pľúc patria medzi najčastejšie príčiny hospitalizácie a úmrtia seniorov na Slovensku. V rámci prevencie je dôležité udržiavanie zdravého životného štýlu či vakcinácia. Zdôraznila to pneumologička Katarína Dostalová na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Rizikoví sú podľa jej slov najmä chronicky chorí pacienti trpiaci na chronické respiračné ochorenia, ochorenia pečene a obličiek, poruchy imunitného systému, onkologické ochorenia, poruchy metabolického systému, kardiovaskulárne ochorenia, ale aj seniori. "Riziko hospitalizácie na pneumokokovú pneumóniu stúpa priamo úmerne s vekom. U ľudí nad 80 rokov je výskyt takmer šesťkrát vyšší než u ľudí do 64 rokov," dodala všeobecná lekárka Soňa Ostrovská.

Liečba je podľa odborníkov často komplikovaná a málo účinná. "V súvislosti s neustále sa zvyšujúcou rezistenciou baktérií na antibiotiká sa komplikuje aj liečba pneumokokového zápalu pľúc, najmä u rizikových skupín, pre ich zhoršenú imunitnú schopnosť, hrozia komplikácie, ktoré môžu viesť k hospitalizácii alebo úmrtiam," povedala Dostálová. Doplnila, že pokiaľ sa títo ľudia zaočkujú, vytvorí sa dostatočná imunitná odpoveď na to, aby ochorenie aj v prípade, že sa nakazia, prekonali s miernejším priebehom.

"Očkovanie proti pneumokokovým infekciám chráni pred nebezpečným priebehom zápalu pľúc a nie je viazané na ročné obdobie. Apelujeme najmä na seniorov a chronicky chorých pacientov, aby využili túto účinnú, plne hradenú formu prevencie," vysvetlila Ostrovská. Ozrejmila, že v období chrípkovej očkovacej sezóny je možné podať vakcínu proti chrípke súbežne s vakcínou proti pneumokokom, počas jednej návštevy lekára, každú do iného ramena.