Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ZAP: Príspevok nerieši 70 % poskytovateľov zdravotnej starostlivosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Vláda v pondelok (5. 12.) schválila stabilizačné príspevky pre zdravotníkov vo výške 5000 eur. Opatrenie si má celkovo vyžiadať 200 miliónov eur.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Stabilizačný príspevok sa netýka takmer 70 percent poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Upozornil na to Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorý žiada vládu, aby prestala vytvárať nerovnováhu medzi zdravotníkmi a bezodkladne sa začala zaoberať kritickou situáciou v ambulantnom sektore.

ZAP v súvislosti so schválením stabilizačného príspevku vyjadrilo znepokojenie a obavy. "Toto opatrenie, ktoré si má celkovo vyžiadať 200 miliónov eur, určite nerieši kritickú situáciu v zdravotníctve, pretože sa nedotýka takmer 70 percent poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, predovšetkým ambulantných lekárov, ale aj iných poskytovateľov mimo nemocničných zariadení," upozornila prezidentka zväzu Jaroslava Orosová.

Vyjadrenia premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) o tom, že vláda príspevkom jasne ukazuje, že zdravotníctvo je pre ňu prioritou, sú podľa nej v príkrom rozpore s realitou. "Žiadame preto vládu, aby prestala vytvárať nerovnováhu a napätie medzi jednotlivými zdravotníckymi sektormi, ako i samotnými zdravotníkmi. Zároveň tiež žiadame, aby sa bezodkladne začala zaoberať kritickou situáciou v ambulantnom sektore," uviedla Orosová.

Vláda v pondelok (5. 12.) schválila stabilizačné príspevky pre zdravotníkov vo výške 5000 eur. Opatrenie si má celkovo vyžiadať 200 miliónov eur. Zdravotníci sa musia zaviazať, že zostanú v nemocnici či záchranke pracovať tri roky.

Vláda zároveň uložila ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) predložiť do konca roka návrh úpravy na zabezpečenie poskytnutia stabilizačného príspevku zdravotníckym pracovníkom v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, zdravotníckym pracovníkom a opatrovateľom vo vybraných zariadeniach sociálnych služieb.