Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Zariadenia siete AGEL SK začínajú testovať na koronavírus aj komerčne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Pracovisko centrálneho laboratória AGELLAB v Nemocnici Zvolen patrí už vyše 50 dní medzi tie, ktoré sú nasadené v prvej línii boja s novým koronavírusom.

Zvolen 5. mája (TASR) – Nemocnice patriace do siete zdravotníckych zariadení AGEL SK, ktoré už niekoľko týždňov testujú prítomnosť ochorenia COVID-19, začínajú v týchto dňoch testovať aj samoplatcov. Záujemcovia sa môžu prihlasovať prostredníctvom rezervačného systému a nového webového portálu www.agellab.sk. Cena testu je 65 eur a výsledok klient dostane najneskôr do 48 hodín.

Komerčné testovanie je určené pre osoby, ktoré nemajú odporučenie od lekára, a teda nespĺňajú indikačné kritériá stanovené hlavným hygienikom SR.

Otestovať sa je možné takmer vo všetkých zdravotníckych zariadeniach siete AGEL na Slovensku, a to AGEL Clinic Bratislava, Nemocnica Komárno, Nemocnica Levice, Nemocnica Zlaté Moravce, Nemocnica Handlová, Nemocnica Bánovce, Nemocnica Zvolen, Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, Nemocnica Krompachy a Nemocnica Košice-Šaca.

"Pacient sa elektronicky objedná cez portál www.agellab.sk a rezervačný systém. Zvolí si pre neho vhodné miesto, dátum a čas odberu a zaplatí online za vyšetrenie. Dostaví sa v stanovený čas na odberové miesto, kde mu bude odobratá vzorka, ktorá sa následne odošle do laboratória na vyšetrenie PCR metódou," uviedla pre TASR manažérka laboratórneho segmentu AGEL SK Elena Gaboňová.

Vyšetrenie na ochorenie COVID-19 sa uskutočňuje analýzou genetického materiálu vírusu metódou RT-PCR. Na vyšetrenie je potrebné odborne odobrať výter z nosa a nosohltana do špeciálnej odberovej súpravy.

"Výsledky vyšetrenia poskytneme do 48 hodín od doručenia vzorky do laboratória, pacientovi zasielame výsledok vyšetrenia elektronicky e-mailom v šifrovanej podobe. Heslo pre zobrazenie a otvorenie výsledkovej správy odošleme cez SMS. Výsledky budú uvedené aj v angličtine, maďarčine a nemčine," uviedla ďalej Gaboňová. V prípade pozitívneho výsledku bude pacient kontaktovaný aj príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Výter je najvhodnejšie robiť ráno nalačno - pacienti by nemali predtým jesť a piť, mali by prísť bez predchádzajúceho použitia kloktadiel, zubnej pasty alebo iných dezinfekcií, nefajčiť ani elektronické cigarety, nesmie sa žuť žuvačka, používať kvapky alebo spreje do nosa a hrdla.

Pracovisko centrálneho laboratória AGELLAB v Nemocnici Zvolen patrí už vyše 50 dní medzi tie, ktoré sú nasadené v prvej línii boja s novým koronavírusom. Práve tam sa zvážajú všetky vzorky z 12 zdravotníckych zariadení skupiny z celého Slovenska. Laboratórium od začiatku testovania 6. apríla 2020 otestovalo takmer 2500 vzoriek.