Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Petková: Oceňujeme vypočutie kandidátov na generálneho prokurátora

Na snímke riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková, archívna snímka. Foto: TASR – Jakub Kotian

Viacerí kandidáti predstavili zmeny, ktoré nadácia považuje za kľúčové pri reštarte prokuratúry.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Rada prokurátorov SR sa podľa Nadácie Zastavme korupciu zaradila do nového pozitívneho trendu kvalitných a náročných vypočutí kandidátov na verejné funkcie. Predstavitelia nadácie to uviedli po tom, ako sa zúčastnili na utorkovom vypočutí uchádzačov o post generálneho prokurátora, kde svoju kandidatúru pred Radou prokurátorov SR zdôvodňovali Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Rastislav Remeta a Ján Šanta.

Pozvanie mimovládnych organizácií na vypočutie vníma advokátka Marianna Leontiev spolupracujúca s nadáciou ako snahu prokurátorov očistiť meno prokuratúry a otvoriť ju viac kontrole verejnosti.

Každý z kandidátov má svoje silnejšie a slabšie stránky. U Čentéša je silnou stránkou jeho teoretická odbornosť, u Honza proreformné nastavenie, u Remetu odborné znalosti a skúsenosti a u Šantu odvaha pomenovať potrebu personálnych zmien v prokuratúre,” zhodnotili.

Viacerí kandidáti predstavili zmeny, ktoré nadácia považuje za kľúčové pri reštarte prokuratúry. Za dôležité považuje nadácia zmeniť výberové konanie na miesta vedúcich prokurátorov tak, aby o ne bola reálna súťaž, otvoriť systém aj pre iné právnické profesie, zabezpečiť väčšiu nezávislosť jednotlivých prokurátorov, ich kariérny rast a spravodlivé disciplinárne konanie.

Za pozitívne považujeme, že niektorí kandidáti chcú meniť inštitúty, pri ktorých je podozrenie, že boli v minulosti zneužívané na ovplyvňovanie nezávislého vyšetrovania,” skonštatovala riaditeľka Zastavme korupciu Zuzana Petková. Ide podľa nej napríklad o paragraf Trestného poriadku, ktorý umožňuje generálnej prokuratúre zrušiť právoplatné uznesenie o vznesení obvinenia.

Rada prokurátorov SR vyberie z uchádzačov jedného, ktorého následne navrhne Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady SR ako kandidáta na funkciu generálneho prokurátora.