Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Zastavme korupciu podáva podnet pre porušenie volebného moratória

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Niektoré platené reklamy na sociálnych sieťach podľa nadácie kandidáti zrejme len zabudli vypnúť. Mali sa však nájsť aj takí, ktorí reklamu v prvý deň moratória spustili.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Nadácia Zastavme korupciu podáva hromadný podnet na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Na sociálnych sieťach napočítala viac ako 50 porušení volebného moratória. TASR o tom informoval komunikačný špecialista nadácie Šimon Ondruš.

Niektoré platené reklamy na sociálnych sieťach podľa nadácie kandidáti zrejme len zabudli vypnúť. Mali sa však nájsť aj takí, ktorí reklamu v prvý deň moratória spustili. Nadácia upozorňuje, že podľa zákona o volebnej kampani sa porušenie moratória považuje za správny delikt, za ktorý hrozí kandidátom pokuta od 1000 do 10.000 eur.

"Výška pokuty sa podľa zákona odvíja od závažnosti a trvania protiprávneho stavu," vysvetlil Martin Suchý z nadácie. Poukázal, že zásah reklamy na sociálnych sieťach je rádovo v tisícoch osôb a niektoré z reklám boli spustené počas celého moratória. V prípade, že komisia rozhodne o udelení pokuty kandidátom, rozhodnutie je podľa nadácie právoplatné a nedá sa voči nemu odvolať.