Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zástupcovia OBSE a Interpolu hodnotili spoluprácu pri ochrane hraníc

Na snímke vľavo generálny tajomník INTERPOL Jürgen Stock a vpravo štátny tajomník a osobitný predstaviteľ ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí pre predsedníctvo SR v OBSE Lukáš Parízek počas bilaterálneho rokovania na zasadnutí Ministerskej rady OBSE v Bratislave 5. decembra 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

Memorandum o porozumení medzi Interpolom a OBSE bolo podpísané v roku 2014, pričom ťažisko spolupráce je najmä v správe a ochrane hraníc.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Zástupcovia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Interpolu vo štvrtok v rámci podujatia Bezpečnosť hraníc a boj proti terorizmu hodnotili spoluprácu v oblasti správy a ochrany hraníc. Išlo o sprievodné podujatie počas rokovania Ministerskej rady OBSE v Bratislave, ktoré sa koná v dňoch 5. a 6. decembra.

Stretnutie otvorili generálny tajomník OBSE Thomas Greminger a generálny tajomník Interpolu Jürgen Stock. Slovenskú republiku zastupoval štátny tajomník rezortu diplomacie a osobitný predstaviteľ pre predsedníctvo SR v OBSE Lukáš Parízek.

Memorandum o porozumení medzi Interpolom a OBSE bolo podpísané v roku 2014, pričom ťažisko spolupráce je najmä v správe a ochrane hraníc.

"Manažment hraníc v 21. storočí je komplexná a ťažké úloha," zdôraznil Stock. Hranice musia byť dostatočne otvorené, aby umožňovali voľný pohyb ľudí, tovarov a služieb a zároveň chránené pred rastúcimi medzinárodnými hrozbami.

Prevádzači, pašeráci a teroristi často používajú falšované a kradnuté dokumenty. V spolupráci štátov a bezpečnostných organizácií je preto nevyhnutné zdieľanie dát, procesy digitalizácie, opatrenia na hraniciach, ale aj legislatívne postupy.

Členmi medzinárodnej policajnej organizácie Interpol je v súčasnosti 194 krajín. Databáza kradnutých a stratených dokladov (SLTD), ktorú Interpol spravuje, pomáha odhaľovať nezákonný prechod hraníc.

Databáza sa neustále aktualizuje a obsahuje 88,6 milióna záznamov o stratených dokumentoch. Denne zaznamená 9,6 milióna vyhľadávaní. V roku 2018 zaznamenali v databáze takmer tri miliardy vyhľadávaní osobných a prepravných dokladov.